Get Adobe Flash player

Út a 2017-es WRC szabályokig - Nem lesz technikai revolúció 2017-től

 

Nem lesz technikai revolúció 2017-től

Nem lesznek revolúciós változások az FIA következő generációs tervében a World Rally Car-okra vonatkozó technikai előírásokat illetően Jarmo Mahonen, az FIA rali igazgatója szerint.

Az autósportok irányító testülete széleskörű változtatásokról tárgyalt a 2017-ben életbe lépő szabályzattal kapcsolatban, a terveket azonban félretették, a következő generáció autói így inkább evolúciónak lesznek tekinthetők technikai szempontból. Mahonen a hibrid technológia 2017-es bevezetéséről szóló szóbeszédeket elutasította és azt is, hogy a Toyota rali világbajnoki visszatérésének ennek alkalmazása lenne az előfeltétele. „Nem látom, hogy jöhetnének a hibrid autók” – mondta el a szakember. „Nem igaz, hogy a Toyotának hibridautóra lenne szüksége. A különböző gyártóknak különbözőek a céljaik, de most egy húron pendülünk. Túl korán van ahhoz, hogy a ralisportban hibridek legyenek.

Tárgyaltunk az üzemanyag áramlásában korlátozott különféle méretű motorokról és ilyesfajta dolgokról, de ez elég drága és megbízhatatlan ebben a szakaszban, túl korai lenne ez is. A hagyományos autókkal fogunk foglalkozni, egy evolúciója lesz annak, amink most van.”

Mahonen elárulta, előnyben részesített volna nagyszabású változásokat. „Revolúciót szeretnék. Mindig úgy kezdem ezeket a megbeszéléseket, hogy azt mondom, hatszáz lóerős sziluett autókat szeretnék, aztán csönd van… Nem lesz revolúció.”

A rali világbajnokság bizottságának elnöke, Carlos Barbosa korábban azt mondta, a 2017-es technikai szabályokat még ennek a szezonnak a vége előtt meg kell alkotni, Mahonen véleménye szerint azonban ez nem lehetséges. „Nem titok, hogy kicsit késünk a véglegesítéssel, az elvekről azonban döntenünk kell ebben a hónapban, aztán a Motorsport Világtanács elé tárni valamit márciusig. A lefolytatott megbeszélések után elég világos most, hogy 2017-ben milyen úton akarunk menni. Mióta elkezdtük ezt a folyamatot, most volt az első alkalom, hogy eldöntöttük, mi az, amit akarunk. Izgalmasabb autókat akarunk látni.”

 

Andrew

 

2014. december 12.