Get Adobe Flash player

A C3 WRC kezelhetőségi problémái - Meeke: A Citroennek teljes változtatásra van szüksége a Monte győzelemhez

 

Meeke: A Citroennek teljes változtatásra van szüksége a Monte győzelemhez

Kris Meeke azt mondja, a Monte-Carlo Rallye Power Stage-én aratott győzelme nem rejtheti el azt a tényt, hogy a Citroen Racingnek teljes változtatásra van szüksége a verseny újbóli megnyeréséhez.

A brit pilóta a negyedik helyen végzett a rali világbajnokság szezonnyitóján, miután a toyotás Esapekka Lappi a befejező szakaszon kicsúszott, a kérdéses gyorsaságin pedig a legjobb időt is tudta autózni Meeke. Ez azt is jelenti, hogy a bajnokság harmadik helyén áll holtversenyben, mindössze egy ponttal elmaradva a második pozícióban lévő versenyzőtől.

Meeke úgy érzi, ez némileg megtévesztő a csalódást keltő verseny után, ahol sehol sem volt a sebességet illetően. „Ez egy hihetetlen kezdete a szezonnak” – mondta. „Közel vagyunk a másodikhoz, de Svédországban negyedikként futunk, ez pedig nagyszerű. Ugyanakkor kizárólag Monte-Carlo az, ahonnan egy ilyen eredménnyel jöhetsz el, amikor sehol sem voltál a tempó tekintetében. Talán a leglassabbak voltunk Bryan Bouffier-t kivéve, és ez nem tiszteletlenség vele szemben, hiszen ez volt az első alkalma egy új autóban. Egy nagyon fájdalmas hétvége volt ez, teljesen meg kell változtatni a dolgokat, ha meg akarjuk nyerni valaha is ezt a versenyt.”

A Citroen csapatát képviselve 2014-ben a dobogón végzett a pilóta a Montén, és az azt követő két évben is az élmezőnyben tudott harcolni egy ideig. Idén azonban 2017-hez hasonlóan küszködött a C3 WRC-vel a verseny alacsony tapadású szakaszain, ott viszont, ahol száraz volt az út, jobban ment. „Visszük magunkkal a tizenhét pontot, és magunk mögött hagyjuk az egészet” – magyarázta. „A valóság azonban bánt, nem hagyhatjuk annyiban ennek a szörnyű teljesítménynek az árnyékát, és nem érkezhetünk meg úgy a Monte-Carlo Rallye-ra, hogy ez megismétlődhessen. Okosnak kellett lennünk ezen a versenyen. Unalmas okosnak lenni, de működik néha – harmincnál is több évembe került ez, hogy megvalósítsam.”

Hozzátartozik a viadal krónikájához citroenes szempontból, hogy Meeke, valamint csapattársa, Craig Breen is rosszul kezdte a Montét, az első, sötétben rendezett szakaszokon többször is hibáztak, így már csütörtök estére jókora hátrányba kerültek két gyorsaságit követően. Breent pénteken délelőtt fékprobléma hátráltatta, majd szombaton elsőként rajtolva a legrosszabb körülményekkel kellett megbirkóznia.

„Szereztünk valamennyi pontot, Kris negyedik helye pedig különösen jó” – értékelt Pierre Budar, akinek a Citroen Racing csapatvezetői posztján ez volt az első versenye. „Nem vártuk, hogy elvesszük az esélyünket rögtön az első két szakaszon, ez frusztráló volt, úgyhogy boldogok vagyunk, hogy az utolsó napon visszahoztuk ezt. Végeztünk némi beállításbeli fejlesztést a hóra és a nedves aszfaltra, de Kris érzése sokkal jobb volt a szárazon – van munkánk, amit el kell végeznünk, amikor kisebb a tapadás.”

 

Andrew

 

2018. február 11.