Get Adobe Flash player

Hűtési problémák a Toyotánál - Nem nyugtalan a Toyota a műszaki gondok miatt

 

Nem nyugtalan a Toyota a műszaki gondok miatt

A Toyota GAZOO Racing ralicsapatának vezetője, Tommi Makinen azt mondja, nem kell kapkodniuk azzal, hogy megoldják a Yaris WRC Mexikó Rally-n tapasztalt hűtési problémáit. A korábbi világbajnok biztos benne, hogy a gond a nagy tengerszint feletti magassággal volt kapcsolatos.

Mint ahogyan az előző évben is, a 30 Celsius fokos környezeti hőmérséklet és a 2500 méteres tengerszint feletti magasság kombinációja mindhárom Toyotát sújtotta a közép-amerikai viadalon. A csapatnak ugyanakkor más problémái is voltak, Ott Tanaknak egy turbóhiba miatt kellett kiszállnia a győzelemért folytatott csatából, Jari-Matti Latvalát a generátor kényszerítette megállásra, míg Esapekka Lappi balesetet szenvedett. A történések miatt egyik versenyző sem teljesítette a teljes versenytávot.

„Ez a legkeményebb verseny a bajnokságban, nekünk pedig van még mit tanulnunk – kezd elegünk lenni a tanulásból, de vissza fogunk térni ide jövőre a hűtéssel kapcsolatos megoldással” – mondta el Makinen, aki azt is hozzátette, hogy a meleg körülmények között zajló soron következő versenyek, mint amilyen a Szardínia Rally és a Török Rally, további problémákat okozhatnak idén. „Nem kapkodunk, hogy változtatásokat eszközöljünk. A probléma, amink van, nem a tengerszinten jelentkezik. Van munkánk, amit el kell végeznünk. Latvala generátorproblémáját és Tanak szombati turbóproblémáját nem értjük, különösek voltak. Túl korai még bármit is mondani róluk, kivizsgáljuk, és megpróbáljuk őket megoldani.”

Az alakulat motormelegedési gondjai azért furcsák és meglepőek, mert bár tavaly is jelentkeztek, azóta dolgozott rajta a Toyota, nem csak a ralicsapat székhelyén, valamint a nem túl reprezentatív spanyol felkészülési teszthelyszínen, hanem Japánban is, ahol klímakamrás fékpadi teszteket végeztek, és a viadal előtt Makinen reményét fejezte ki, hogy ez elég lesz a versenyképes csomag biztosításához. Nem így lett.

 

Andrew

 

2018. március 18.