Get Adobe Flash player

360 fokos videó a Citroentől

 

Egy World Rally Car volánja mögé pattanni minden ralirajongó álma. Amennyiben azonban extrém izgalmakat akar kapni valaki arról az érzésről, hogy milyen is a versenyzés egy ilyen autóval, a virtuális valóság korlátlan lehetőségeket kínál.

Egy 360 fokos 4K felbontású videót és 3D-s hangzást kombinálva a Citroen Racing egy filmet tett közzé, mely megadja a lehetőséget mindenkinek, hogy megtapasztalja a C3 WRC teljesítményét.

A mű a Citroën Racing, a Radio France, valamint a VR technológiákat biztosító Firstage, a 3D Sound Labs és a Viaccess-Orca együttműködésének köszönhetően jött létre. A felvételre a versailles-satory-i pályán került sor, a főszerepet pedig Stephane Lefebvre és Gabin Moreau játszotta.

A francia páros Citroen C3 WRC-jét a GoPro Omni rendszerrel szerelték fel, ami hat darab 4K kamera felvételét szinkronizálta. A műszerfalon elhelyezett rendszer panoráma kilátást biztosít az utastérre és az útra.

Ami a hangot illeti, egy 5.1-es mikrofonnal rendelkezik a rendszer, amit az utastér közepére telepítettek, hogy az általános hangulatot vegyék fel, egy irányított mikrofon a műszerfal felé nézett a motor és az erőátvitel felől érkező hangok rögzítésére, míg két mikrofont helyeztek el a hátsó kerekek közelében, hogy a hosszanti és oldalirányú gyorsulás vegyék.

A legénység párbeszédét a C3 WRC szokásos fedélzeti kommunikációs rendszere rögzítette. A hangrendszer minden egyes elemét egy nyolcutas felvevővel kapcsolták össze, melyet a pótkerék helyére installáltak.

Az összegyűjtött adatok nem kevesebb, mint 909 gigabyte-ot tettek ki összesen, összegyúrva azonban a négy perc 47 másodperces videó mérete lecsökkent 200 megabyte-ra!

A 360 fokos érzés megtapasztalásához egy VR fejhallgatóra van szükség vagy a Samsung Gear VR-rel ellátott C_42-be kell belépni. A rali világbajnoki futamokon a Citroen Racing vendégei a csapat vendéglátóegységében ugyancsak optimális körülmények között tapasztalhatják meg a videót.

Néhány digitális tartalommal ellentétben, melyeknél telítettnek érződik a hangzás, meglepő módon meg kell jegyezni itt a tónusok változatosságát, melyet a tizenhat Ambisonics csatorna kínál a megfigyelés szögének függvényében.

Mindeközben Stephane Lefebvre a nyugalom szobra vezetés közben, míg a Gabin Moreau az itinert olvassa… Miért ne csatlakoznánk egy újabb körre?

 

Andrew