Get Adobe Flash player

Loeb és a C3 WRC - Loeb Korzikára tesztelt

 

Loeb Korzikára tesztelt

Sebastien Loeb úgy érzi, a rali világbajnokság korzikai futamára történt felkészülése egyszerűbb volt, mint a mexikói versenyé.

A sportág kilencszeres világbajnoka három év után állt rajthoz ismét világbajnoki futamon, és vezette is a Mexikó Rally-t – ami öt év elteltével az első murvás versenye volt –, amikor egy defekttel időt vesztett. Ezzel a francia pilóta visszaesett az ötödik helyre, és végül ebben a pozícióban zárta a viadalt.

Loeb a Korzika Rally előtti héten a szigeten tesztelhetett, ami után elmondta, a C3 WRC aszfaltos változatához történő akklimatizáció könnyebben ment, mint a murvás felkészülés. A pilóta ugyanakkor 2008-ban indult utoljára ezen a viadalon, így elismerte, az, hogy nem ismeri annyira az útvonalat, azt is jelentheti, hogy küszködni fog emiatt. „Nehéz megmondani, hogy mi lehet” – nyilatkozta. „Aszfalton mindig is versenyképes voltam, és remélem, ez fog fennállni, amikor ide érkezünk a verseny miatt. Másrészről Korzika teljesen új nekem idén. Fel kell fedeznem minden szakaszt, ez pedig hátrány lesz. Nehéz pontosan tudni, de remélem, csatában leszek.”

Loeb, aki 2005 és 2008 között sorozatban négyszer győzött Korzikán, a tervezettnél később érkezett meg a szigetre a csapattal kapcsolatos elfoglaltságok miatt, ami azt jelentette, hogy a kettő helyett másfél napot készülhetett csak. „Oké volt a teszt. Jól ment” – mondta a 44 esztendős versenyző. „Nagyon jó volt az autó felől jövő érzés, segítette ezt, hogy vezettem az autót Mexikóban, még ha murvás is zajlott az – egy kicsit jobban hozzá voltam szokva az autóhoz, mint az első murvás teszten. Valóban könnyebb volt, mivel hozzászoktam már egy kicsit.

Volt egy kis alulkormányozottság, megpróbálunk ezen dolgozni, máskülönben azonban oké volt az érzés. Az első futás után azonnal elkezdtem dolgozni, hogy egy jobb beállítást találjak magamnak, és a harmadik vagy negyedik futás után nagyon jó volt az érzés, aztán pedig megpróbáltunk kisebb hangolásokat végezni. Nem volt szükségem rá, hogy nagy változtatásokat eszközöljek az autón. Elég gyorsan megtaláltam a beállítást, aztán kipróbáltam néhány más beállítást, hogy leellenőrizzem, mennyire más az autó felől jövő érzés és megpróbáljak felkészülni a különféle körülményekre.”

Loeb kései érkezése azt jelentette, hogy Kris Meeke egy extra délelőttöt kapott, mielőtt átadta volna a C3 kormánya mögött a helyet ideiglenes csapattársának. Loeb elmondta, az, hogy együtt dolgozhattak az észak-ír versenyzővel, egyszerűbbé tette a munkát. „Közel vannak a beállításaim Kris-éhez” – árulta el. „A diffi ugyanaz, a stabilizátor és a rugók terén kicsit más vagyok – a többi eléggé hasonló.”

A Korzika Rally Loeb második versenye lesz a 2018-as rali világbajnokságon, a harmadikra, mely egyben a jelenleg tervezett utolsó, Spanyolországban kerül sor októberben.

 

Andrew

 

2018. április 1.