Get Adobe Flash player

Hírek: Citroen DS3 WRC - Sordo a Citroennél

 

Sordo a Citroennél

A Citroen Racing bejelentette, Dani Sordo visszatér a Citroen Total World Rally Team-hez, ahol a 2013-as szezonban Mikko Hirvonen csapattársaként fog a rali világbajnokságon részt venni.

Sordo azután kapta meg ezt a lehetőséget, hogy a csapat kilencszeres világbajnoka, Sebastien Loeb úgy döntött, a következő szezonban nem vesz részt a teljes bajnokságban, csupán 4-5 futamon áll rajthoz.

Az elmúlt két idényt a Prodrive-nál töltő spanyol versenyző világbajnoki pályafutása a francia gyártó segítségével kezdődött, majd a 2010-es év végén Sebastien Ogier kedvéért vált meg tőle az alakulat. Sordo csaknem száz világbajnoki futamon állt rajthoz ez idáig, amiből 32-t fejezett be dobogón, legutóbbi ezek közül egy második helyezés volt idén januárban a Monte-Carlo Rallye-n egy MINI John Cooper Works WRC-vel. A 29 éves versenyzőnek világbajnoki futamot ugyanakkor nem sikerült még nyernie.

A Citroen csapatfőnöke, Yves Matton – aki a spanyol futam után elárulta, Sordo és Mads Ostberg pályázik a legjobb eséllyel a Loeb után megüresedett helyre – biztos benne, hogy Sordo a legjobb választás a feladatra.

„Sok időt töltöttünk az elérhető pilóták értékelésével, hogy döntést tudjunk hozni, kit válasszunk Mikko Hirvonen mellé a következő idényre. Nyilvánvaló, hogy Dani Sordo a kívánságlistánk elején volt, és a Rally de Espanán mutatott teljesítménye bizonyította, még mindig képes a legmagasabb szinten vezetni” – nyilatkozta Matton.

„Danit nagyon szereti az egész csapat, és mindenki örül, hogy visszatér a „családunkhoz”. Több szempontból is kiegészíti Mikko Hirvonent, ugyanakkor a dél-európai és a latin-amerikai piacok miatt nagyon fontos a Citroen számára az is, hogy legyen egy latin versenyzője.”

„Nagyon örülök, hogy visszatérhetek ahhoz a csapathoz, amivel nagyon sok szép emlékem van. Ez volt az elsőszámú célom a 2013-as szezonra vonatkozóan” – mondta el Sordo. „Az utóbbi néhány év jól telt számomra. Egy másik csapatban másfajta munkafolyamatokat tapasztalhattam meg, nagyobb felelősségem volt az autó fejlesztésében. Úgy érzem, ez a Citroennél nagyon hasznos lesz.

Még mindig az első világbajnoki futamgyőzelmemre hajtok, eltökélt vagyok, hogy ez a következő szezonban megszülessen. Már alig várom, hogy újra találkozzak az ismerősökkel és hogy visszaülhessek a DS3 WRC-be, amelyet a 2010-es év végén már volt szerencsém tesztelni.”

Arról, hogy Sordo szerződése mennyi időre szól, nem tettek említést az illetékesek, mint ahogyan arról sem, hogy a spanyol pilóta hány versenyen fog részt venni 2013-ban. Sebastien Loeb korábban elárulta, hogy Monte-Carlóban és hazai versenyén, a francia viadalon mindenképpen rajthoz áll, mellette még 2-3 futamon fog indulni. A most leigazolt Sordo részvétele tehát ezeken a versenyeken kérdéses, de Matton még a szerződés bejelentése előtt beszélt már arról, hogy megpróbálnak a Loeb helyére érkező versenyzőnek is teljes szezont biztosítani. Mikko Hirvonen részvétele biztos minden futamon.

 

Andrew

 

2012. november 11.