Get Adobe Flash player

Fiesta WRC a szélcsatornában

NASCAR technológiából húz hasznot a Ford Fiesta World Rally Car, miután március első felében Észak-Karolinában tett kirándulást a versenygép.

Sebastien Ogier Mexikó Rally győztes autóját rögtön a verseny után küldte légi úton a Ford Performance charlotte-i központjába az M-Sport. A csapat főmérnöke, Chris Williams úgy nyilatkozott, hogy a kitérő nagyon hasznos volt. „Azt akartuk, hogy eljusson oda az autó, de egy olyan héten, amikor a tesztautó már Korzikán van, elég dolgos. Nem pontosan ott jöttünk el, de a közelben voltunk Mexikóból visszafelé, így volt értelme a dolognak. Tanultunk a túrából, ami jó. Sok mindent validáltunk, amit már elvégeztünk a Forddal a CFD-vel, úgyhogy nagyon megérte a fáradságot” – nyilatkozta Williams.

A Ford Performance Charlotte-ból irányítja a márka NASCAR és GT programját is, felhasználva kulcsfontosságú kutatási technológiákat, aminek hasznát most, az M-Sport látogatásával vette először egy World Rally Car. Az autót a Forma-1-es csapattulajdonos Gene Haas tulajdonában lévő, mozgó talajjal rendelkező Windshear szélcsatornába is elvitték. „Időt tölthettünk a Windshear-ben, ami az első ilyen alkalom volt ennek az autónak, és segített” – mondta el világbajnoki címvédő alakulat főmérnöke, majd hozzátette, az elvégzett fejlesztési munka nagyobb része hosszútávra szól, de azt is elismerte, hogy rövidebb távon is jönnek módosítások a kirándulás eredményeként. „Windshear volt a fő oka, amiért mentünk, és nagyon hasznosnak bizonyult” – folytatta Williams. „Néhány dolgot meg is valósítottunk már, a nagyobb része azonban hosszútávra szól.”

A várakozások szerint az év későbbi szakaszában vissza fog térni a Fiesta WRC Charlotte-ba, hogy kihasználhassa a Ford Performance fejlesztési lehetőségeit.

A Fiesta WRC aztán a következő versenyt, a mexikóihoz képest merőben más körülmények között futó Korzika Rally-t is megnyerte Ogier-vel. Malcolm Wilson az újabb diadalt követően figyelmeztette riválisait, hogy autójuk még jobb lehet a folyamatban lévő fejlesztéseket követően, melyek a Ford idén biztosított nagyobb támogatásnak is köszönhetően. „Sokat dolgoztunk, hogy eljussunk ide, és jönnek még dolgok. Nagyobb erőforrással rendelkezünk most a Ford részéről a fejlesztésekre, úgy gondolom, ha tovább tudjuk ezt nyomni, akkor tudunk még fejlődni” – erősítette meg Williams szavait az M-Sport vezetője.

Miután megnyerte a legutóbbi futamot, a Korzika Rally-t és a négy versenyt követően három győzelemnél tart, Ogier is dicsérte csapata idén elvégzett munkáját. A francia biztos benne, hogy a kapott támogatás a szezon folyamán fog kifizetődni. A világbajnok az előző évben hidraulikai és elektromos problémákkal küszködött a korzikai futamon, de mivel új volt még neki, nem is érezte magát otthon a Fiestában, ezúttal azonban magabiztos győzelmet aratott. „Megvolt az autónk, ennek is köszönhető ez. Úgy tűnik, a megfelelő irányba mennek a dolgok, és többet léptünk előre, mint a többiek. Ugyanakkor nem csak azért van ez, mert átéltünk két nagyszerű eseményt és ennyi. Tovább kell nyomnunk a dolgokat.”

Ogier szintén kiemelte, hogy a Ford nagyobb támogatást biztosít az M-Sport részére a világbajnok autó továbbfejlesztésére. „Biztos vagyok benne, hogy a támogatás, amit a Fordtól kapunk most, később fog kifizetődni, mivel az ilyenfajta dolgok időbe telnek mindig. A fejlesztés egy kulcsfontosságú faktor volt abban, hogy az M-Sportnál maradjak, így nagyon örülök, hogy azt látom, hogy az erőfeszítések kifizetődnek.”

 

Forrás: autosport.com

 

Andrew

 

2018. április 15.