Get Adobe Flash player

Megbüntették a Citroent

Tízezer eurós büntetésben részesült a Korzika Rally-t követően a Citroen Racing, miután kiderült, a csapat nem megfelelően járt el új autójuk, a C3 R5 homologizációjakor, ami hibát szült az autó homologizációs lapján.

A gond konkrétan a kocsi kormányművével volt kapcsolatos, melynek a homologizációs lap szerint minimum 5956 gramm súllyal kellett volna rendelkeznie a kormányösszekötők nélkül, a technikai ellenőrök azonban 5911,6 grammot mértek a privát nevezésű Yoann Bonato autóján.

A Citroen Racing abban követte el a hibát, hogy a homologizációs eljáráskor a csövekkel együtt mérlegelték a kormányművet, a homologizációs lapra viszont egy olyan fotó került, amin nem voltak rajta a csövek. Az alakulattól azt mondták, hogy azért a csövek nélkül végezték a kormánymű mérését, mivel azokra nem vonatkozik előírás, valamint úgy vélték, a fotó egy másik albekezdéssel van kapcsolatban.

Abban mind a Citroen Racing, mind az FIA technikai delegáltja, Jerome Toquet egyetértett, hogy a Bonato autójából kiszerelt kormánymű megegyezik a homologizációs lapon lévővel.

A dologra akkor derült fény, amikor Bonato C3 R5-öse a versenyt követően technikai ellenőrzésen esett át. Az eset a francia versenyző eredményeit nem befolyásolta, aki az abszolút értékelés tízedik helyén végzett, a WRC 2-es kategóriában pedig a második helyet szerezte meg.

Andrew

 

2018. április 18.