Get Adobe Flash player

Komoly motorfejlesztés a Hyundai WRC-jében

Ahogyan tervezte a szezon első negyedére, a Hyundai Motorsport fejlesztést hajtott végre a rali világbajnokságon futó i20 WRC erőforrásán. A koreai gyártó csapata egy jokert is felhasznált ehhez, és a vezérlésen végzett módosítást, a vezérműtengelyeket a konkurens márkákhoz hasonlóan immár fogaskerekek hajtják, nem pedig lánc.

„A joker a vezérlőrendszert érinti, a vezérlés hajtását” – magyarázta Michel Nandan, az alakulat vezetője. „Lánchajtással rendelkeztünk eddig, most már azonban fogaskerékhajtásunk van, mint a vetélytársainknak is. Ez egy nagy változás, és sok területet érint: a blokk borításait. Mindenben segít ez egy kicsit, a tartósság kicsit jobb és precízebb a dolog. Mindig is terveztük ezt ezen a motoron, egy kicsit több kilométert akartunk azonban vele, mielőtt elhoztuk volna.”

Andreas Mikkelsen, a Hyundai egyik állandó versenyzője elégedett volt a módosítással. „Nagy zajt csinál most! Nagyon hangos, de nagyobb a teljesítménye minden fordulatszám-tartományban. Észrevehető a különbség a vezetésben” – mondta el a norvég az Argentin Rally előtt beszélt.

 

Aszfalton van feladat

Mikkelsen a dél-amerikai futam előtti viadalon, a Korzika Rally-n nem szerepelt jól, mindössze a hatodik helyet tudta megszerezni a szezon első igazi aszfaltos versenyén. „A kezdetektől fogva, amikor aszfalton vezetem ezt az autót, küszködök. Nagyon másnak érződik ez az autó a Polóhoz és a C3-hoz képest aszfalton. Nem történt sok változtatás. Tudtam, hogy a korzikai egy nehéz verseny lesz, de nem vártam volna ennyire nehéznek. Az, ahogyan Korzikán vezettem, alapvetően olyan érzéseke támasztott bennem, mint ahogyan sosem vezettem egy raliautót! Tanácstalan voltam. Jó visszatérni a murvára.”

Mint ahogyan korábban Nandan, Mikkelsen is kijelentette, a Hyundai-nak dolgoznia kell az i20 WRC aszfaltos specifikációján. „Mindannyian küszködtünk Korzikán, én jobban, mint a többiek. Változtatásokra van szükség, ha tartani akarjuk a tempót a többi gyártóval aszfalton. Sok munkát kell beletenni.”

 

Andrew

 

2018. május 2.