Get Adobe Flash player

Visszatér a Mitsubishi a ralisportba?!

 

Újabb neves gyártó térhet vissza a rali világbajnokságba, mégpedig a Mitsubishi. Német lapértesülések szerint a japán cég – talán a Toyota sikeres visszatérésének hatására is – tervezi, hogy ismét részt vesz a ralisport csúcskategóriájának küzdelmeiben. A szóba jöhető modell a Mirage, ebből épülhetne a World Rally Car.

A Mitsubishit 2016 októberétől egyharmad részben a Nissan birtokolja, a cég így a Renault–Nissan–Mitsubishi szövetség tagja lett. A hírek arról szólnak, hogy a cégcsoport képviselői, köztük néhány, a Mitsubishi dakaros időiből nagy versenytapasztalattal bíró specialista részt fog venni az FIA technikai csoportjának munkájában. A visszatérés 2021-re várható, a döntést az is elősegítheti, hogy Japán hosszú idő után ismét világbajnoki futam rendezésére kaphat lehetőséget a jövő évtől.

A képen a Dytko Sport által épített prototípus Mirage

 

A Mitsubishi a most éppen a Toyota GAZOO Racing ralicsapatát vezető Tommi Makinen révén egyeduralkodója volt rali világbajnokságnak, a finn pilóta 1996-tól megszakítás nélkül négyszer nyerte meg a sorozatot a Lancer különböző evolúcióival, a gyártói címet pedig egyszer, 1998-ban sikerült elhódítaniuk. A Mitsubishi nevéhez harmincnégy világbajnoki futamgyőzelem fűződik, emellett negyvenkét dobogós helyezést szereztek versenyzőik 1973-tól. A cég 2005-ben vonult ki a sorozatból, és azóta sem érdeklődik a ralisport iránt, olyannyira, hogy a svéd Mpart által a Mirage-ból épített R5-ös autó homologizációját sem támogatták négy évvel ezelőtt.

 

Andrew

 

2018. október 11.