Get Adobe Flash player

Nem futott az új Ford motor

Nem használta új specifikációjú erőforrását az M-Sport a Brit Rally-n, a csapat közvetlenül a verseny előtt döntött a biztonságosabb opció mellett.

Az M-Sport pilótája, Sebastien Ogier reménykedett, hogy az új, erősebb motorral szerepelhet a világbajnokság brit fordulóján, a versenyt megelőző szombaton tartott tesztjén azonban probléma lépett fel, ami miatt korlátozott mennyiségű adatot tudott csak gyűjteni a csapat az újításokról.

A végső döntést hétfő reggel hozták meg, néhány órával azt megelőzően, hogy a Ford Fiesta WRC-ket az alakulat székhelyéről, Cumbriából a versenyközpontba, Deeside-ba szállították volna. Az M-Sport ralicsapatának főmérnöke, Chris Williams a következőket nyilatkozta az autosport.com-nak: „Nyugodtnak kell lennünk ezzel kapcsolatban, és nem tartunk még ott. Kockázatos lett volna elvinni Wales-be.”

Williams nem ment bele a részletekbe, annyit azonban elismert, hogy a motor hardverét is érintik a módosítások. „Amit elértünk, az nyereség, de nem beszélünk tíz százalékról – sosem jutsz már odáig –, néhány lóerőről beszélünk, biztosnak kell azonban lennünk abban, hogy ez tartós” – magyarázta. „A Ford Performance-nál lévő Egyesült Államokbeli barátainkkal dolgoztunk együtt, nagyon keményen dolgoztak ott ezen a srácok ott. Szoros volt a döntés, hétfőn reggel két motor várakozott az autó mellett: ’Ezt fogjuk meg vagy azt?’. A biztonságos mellett döntöttünk. Ha van egy meghibásodásod, vége a játéknak, de ha néhány lóerővel kevesebbünk van, tudunk még tenni valamit.”

Williams elmondta, a teszten történt problémát nem az új egység okozta. „Nem mondhatjuk, hogy hozzájárultak az új alkatrészek a meghibásodáshoz, mivel láttunk ilyet már korábban. Nincs meg azonban a kilométerünk, hogy kiadjuk versenyre.”

Azt is fontolóra vette a csapat, hogy az új specifikációjú motort Ogier egyik csapattársának autójába szerelik be, de amint felhasználnak egy homologizációs jokert egy módosításhoz, annak meg kell maradnia a szezon hátralévő részében. „Több időt, több tesztet akarunk” – mondta a mérnök.

Az alakulat reményei szerint a motor, amit a Török Rally-t megelőző teszten próbáltak ki először, a Katalán Rally-ra, a világbajnokság soron következő állomására bevethető lesz.

 

Andrew

 

2018. október 14.