Get Adobe Flash player

Ahonnan a Citroen sikerei erednek

A Citroen 1999-ben szerezte meg első rali világbajnoki futamgyőzelmét. A franciák a Katalán Rally-n aratott diadal után rögtön dupláztak hazai pályán, Philippe Bugalski és Jean-Paul Chiaroni megnyerte a Korzika Rally-t is egy Xsarával. A dolog különlegessége, hogy az ellenlábas WRC autók között egy Kit-Car-t vittek sikerre.

A folytatás történelem, a gyártó a sikerek után zöld utat adott a WRC programnak, Sebastien Loeb pedig jött Daniel Elenával, és hosszú időre leigázta a rali világát.

„Coco” Chiaroni időközben a csapat pályabejárási és időjárási koordinátora lett, és így emlékezett vissza 2018-ban a Bugalskival aratott korzikai győzelemre:

„Csaknem hat éve minden alkalommal, amikor a Tour de Corse következik soron, nem tudok mást tenni, mint visszaemlékezni a néhai Philippe Bugalskira. Amióta visszavonultam a versenyzéstől, sok szép emlékem van az ’én’ eseményemről, főként 2005 ilyen, amikor Seb és Danos megnyerte az összes szakaszt, miközben úton voltak első korzikai győzelmük felé, de semmi sem kerülhet közel ahhoz, amit akkor éreztem, amikor először nyertünk itt Buggal 1999-ben a Xsara Kit-Car-ral. Akkoriban meglepetésként a korábbi spanyol győzelem volt az, amiről azt gondoltam, hogy különlegesebb, mivel az volt a Citroen legelső diadala a rali világbajnokságon és a mi legelső világbajnoki győzelmünk is, ráadásul Franciaországon kívül biztosítottuk azt be. Visszatekintve azonban a korzikai győzelmünk kiváltképpen különleges volt számomra. Abban az évben vezettünk a szombati nap utolsó, Corte mellett rendezett szakaszáig, ahol elkezdett esni az eső. Jesus Puras, a csapattársunk 6,3 másodperces közelségbe került. Vasárnap reggel két szakasz maradt a proprianoi gyűjtőig, és azt mondtam Bugnak, hogy ’amennyiben sikerül tartanunk a tempóját odáig, bevarrjuk a győzelmet’. Pontosan ez az, ami történt aztán. A gyűjtőben Guy Frequelin összegyűjtött bennünket, és kiadta a csapatutasítást. A potenciális egy-kettes célba érés túl fontos volt ahhoz a márka számára, hogy megkockáztassa annak elvesztését. Az eredmény egyúttal utat nyitott a Citroen meggyőzése felé, hogy elkötelezzék magukat a rali világbajnokságon történő teljes idejű versengéssel kapcsolatban!”

 

Andrew