Get Adobe Flash player

A japánok fejlesztik az R4-es autóikat

 

Mindkét japán gyártó, a Subaru és a Mitsubishi is a meglévő N csoportos autójának fejlesztésébe kezdett, céljuk az, hogy a jövő évben fel tudják venni a versenyt a Szuper 2000-es riválisokkal szemben. 

A munkálatok november elején kezdődtek el az Imprezán és a Lanceren, azután, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség Motorsport Világtanácsa zöld utat adott az új, R4-es specifikációnak.

Az R4-es kitet, amit az N csoportos homologizációval rendelkező modelleknék lehet alkalmazni, azzal a céllal hozták létre, hogy növeljék a kétliteres, turbófeltöltéses motorral szerelt autók versenyképességét a Szuper 2000-es masinákhoz képest.

A tervek szerint az R4-es kategória képviselői részt vehetnek a jövő évi SWRC küzdelmeiben, de a nemzeti bajnokságokban is nagyobb eséllyel állhatnak rajthoz az azonos kategóriába tartozó, de kifejezetten versenycélokra fejlesztett, szívómotorral hajtott S2000-es gépekkel szemben.

A kitre vonatkozó részleteket az FIA-nak még véglegesíteni kell, de az R4-es változatok várhatóan erősebbek és könnyebbek lesznek az N4-es modellekhez képest. A többletteljesítményt a nagyobb turbószűkítő használata eredményezi (az N csoportos autókba jelenleg 33 milliméteres változatot kell beépíteni), a kittel ellátott kocsik hosszabb rugóúttal fognak rendelkezni, módosítani lehet a kormányoszlopon és a műszerfalon, de az oldalablakokat is polikarbonátra lehet cserélni. 

A Monza Rally Show-n az N csoportos világbajnok, Armindo Araujo már ki is próbált egy R4-es szabályok szerint megépített Mitsubishi Lancer Evo X R4 prototípust. A gyorsasági szakaszokon elért szakaszeredményei szerint folyamatosan versenyben volt az első három Szuper 2000-es kocsival, ráadásul az utolsó szakaszon le is győzte az összes S2000-es versenyautót.

A költségek szempontjából az R4-es kit tehát egy vonzó alternatíva lehet a Subarukat és Mitsubishiket használó versenyzők számára szerte a nagyvilágban. Már csak az a kérdés, mindehhez mit szólnak a Szuper 2000-es kocsikat gyártó cégek és az azokat üzemeltető csapatok?

 

Andrew

 

2010. december 1.