Get Adobe Flash player

R5-ös autót tervez építeni a Toyota

 

R5-ös specifikációjú autó készítését tervezi a Toyota, árulta el a Toyota GAZOO Racing ralicsapatának vezetője, Tommi Makinen.

A Toyota a rali világbajnokság csúcskategóriájában részt vevő alakulatok közül az egyetlen, mely nem épített eddig R5-ös kategóriájú autót. Ennek az az oka, hogy a Toyota sorozatgyártású palettájából nem állt ez idáig rendelkezésre megfelelő 1,6 literes motor, egy új modell azonban várhatóan megoldja ezt a problémát.

„Egy tanulmányt készítünk éppen most” – mondta el Makinen az autosport.com-nak az R5-ös autó építésével kapcsolatban. „A tervek között szerepel azonban ez. Azt várjuk, hogy érkezzen hamarosan egy új utcai autó egy új motorral, ez az, amire szükségünk van. Meg kell várnunk azonban azt, hogy a homologizációs és gyártási darabszám miatt elérhető legyen. Egy érdekes projekt lesz ez, és egy jó módja annak, hogy több Toyotát lássunk versengeni szerte a világon. Halljuk az FIA-tól, hogy nem fog ez a kategória változni, ami egy jó hír, mivel az R5-ös egy jó géposztály.”

Makinen megerősítette, hogy a tervezési és tesztelési munkát az általa felügyelt csapat fogja vinni a finnországi létesítményben, Puuppolában, valamint az észtországi Tallinban, ugyanakkor együttműködnek az anyacéggel és a kölni sportközponttal is. „A World Rally Car-ból sok ismeretet fogunk átvenni és használjuk fel azt” – magyarázta a pilótaként négy világbajnoki címig jutó finn. „A tervezési munka a tervek szerint itt, valamint a Toyota Motor Corporation-nel és a Toyota Motorsporttal valósul meg.”

Egyes források szerint a Yaris R5-ös változata 2021-re készül el. Az R5-ös autónak azért van kiemelt jelentősége, mert ez az, amivel minden, az FIA szabályrendszerben futó bajnokságban, tehát a világbajnokság WRC 2-es sorozatában, a kontinenssorozatokban, köztük az Európa-bajnokságon, illetve egyéb nemzetközi eseményeken, valamint nemzeti bajnokságokban is rajthoz lehet állni.


Andrew


2019. április 20.