Get Adobe Flash player

Jarmo Lehtinen visszatér

A 2019-es Portugál Rally és a Szardínia Rally közötti rövid időszakban meglepetést okozott mindenkinek Teemu Suninen, amikor bejelentette, hogy a tapasztalt Jarmo Lehtinen 2014 után visszatér a rali világbajnokság legfelsőbb szintjére és ő fogja diktálni az itinert mellette a szezon hátralévő részében.

Az ötven éves finn navigátor a wrc.com hasábjain fedte fel, hogy mi is volt a meglepetésszerű visszatérés gyújtópontja.

„Miért térek vissza? Úgy tűnik, hogy egy elég népszerű kérdés ez mostanában. A választ tehát meg tudom adni itt.

Van néhány ok. Először is hiszek Teemuban. Dolgoztam vele, csináltam már egy ideje a murvakém jegyzeteit, és hiszem, hogy nagy potenciállal rendelkezik. Ez egy izgalmas lehetőség, hogy együtt dolgozzak vele, kezdve az e heti Szardínia Rally-val.

Őszintének kell lennem, amikor Mikko Hirvonen és én a 2014-es év végén befejeztük a főállású versenyzést, tudtam valójában, hogy nem állok még készen teljesen, hogy eltávolodjak a navigálástól. Szerettem az autóban ülni még mindig és versenyezni. Azt mondtam magamnak, elmegyek szabadságra, egy évre vagy valamennyire, aztán visszatérek, és meglátom, mik a lehetőségek.

Elkezdtem dolgozni Tommi Makinennel a Toyota GAZOO Racingnél, és hirtelen elszállt három év. Az utóbbi időben a WRC Promoterrel dolgoztam, ami igazán izgalmas volt. A versenyzést azonban sosem felejtettem el.

Valamennyi munkát végeztem Hiroki Araival tavaly, és teljesítettünk együtt néhány rali világbajnoki futamot egy Ford Fiesta R5-ben. A tavalyi szezon végén Mikko és én teljesítettük a RallyLegendet egy Ford Focus RS WRC-vel, és tudtam, hogy a visszatéréshez szükséges szenvedély megvan még mindig.

Amikor azonban jött a hívás, hogy dolgozzak együtt Teemuval az idei év hátralévő részében, be kell ismernem, volt néhány álmatlan éjszakám. Mit kellene tenni?

Vágjunk bele.

Most eléggé izgatott vagyok. Sokat dolgoztam a belsőkamerás felvételekkel és Teemu tavalyi szardíniai itinerével. Igazán nagy segítség, hogy teljesítettem vele az aszfaltos versenyeket a murvakém legénység navigátoraként, ami azt jelenti, hogy ismerem már az itinereit. Eléggé hasonlóak ahhoz, amit Mikko és én használtunk, úgyhogy nem szabadna semmilyen problémának lenni.

Lehet, hogy némi időt igénybe vesz majd a ritmus ismételt felvétele, de teljesítettem valamennyi tesztet az egyik ilyen legutolsó generációs World Rally Car-ban, úgyhogy jó gondolatom van a sebességről, amivel menni fogunk – és ez nem olyan, mintha Mikko valaha is lassan vezetett volna!

Kellemes ismét együtt dolgozni az M-Sporttal, Mikkónak és nekem annyi szép emléke van ettől a csapattól, és nagyon jó, hogy ismerős arcok vesznek körül.

Ahogyan egyre közelebb van a Szardínia Rally rajtja, őszintének kell lennem és meg kell mondanom, hogy alakul némi idegesség. Ez azonban jófajta idegesség. A dolgok fizikai oldalán nem aggódok, jóllehet a szardíniai egy kemény esemény. Formában maradtam, nem lesz ez probléma.

El akarok rajtolni már. Hogy milyen lesz? Nézzük meg a shakedown-t, az azonban bizonyos, hogy a legjobbamat fogom adni Teemu és a csapat számára.”


Andrew