Get Adobe Flash player

Pályán az új R5-ös Fiesta

Túl van az első nyilvános szereplésén az új Ford Fiesta R5, a bevetésre a 2019-es Ypres Rally-n került sor. A versenygépet fejlesztő M-Sport hatalmas érdeklődésről számolt be a belga versenyt követően.

Az újfejlesztésű Fiesta R5-öt Eric Camilli vezette előfutóként az aszfaltos megmérettetésen, és olyan időket futott szombaton, amivel problémákat okozott volna a mezőny leggyorsabbjainak is. „Elégedettek vagyunk azzal, ahogyan az Ypres alakult Eric-kel” – nyilatkozta Richard Millener, az M-Sport ralialakulatának vezetője. „A gondolat egyszerűen az volt a verseny teljesítése mögött, hogy sok ember elé vigyük az autót Európa egyik legnépszerűbb aszfaltos raliján. Megtettük ezt, a reakció pedig nagyszerű azóta.”

Millener azt is elismerte, hogy a beállítások nem voltak tökéletesek a kezdetekben a belga pályákhoz, csapata azonban úrrá lett ezen a második napra. „Eric Franciaországban végzett valamennyi tesztet, az autó pedig talán arra volt inkább beállítva. Amikor azonban megoldották ezt, megjött a sebesség. Az autó megbízhatóan és gyorsan futott.”

Hivatalos, az összehasonlítást szolgáló idők nem láttak napvilágot, a csapatvezető azonban elmondta, elég gyorsak voltak ahhoz, hogy az élmezőnyben tudtak volna futni annak ellenére, hogy Camilli WRC 2-es specifikációjú Michelin abroncsokat használt. „Miután ez nem egy rali világbajnoki futam volt, a pilóták nagy része nemzeti specifikációjú gumikon futott, melyek egy kicsit gyorsabbak.” Ezt az indokolja, hogy a világbajnoki futamokon a kerékcsere lehetőségek között nagyobb távot kell megtenni, így a gyártóknak ezen gumiabroncsok esetében valamennyit fel kell áldozni a teljesítményből a tartósság oltárán.

Pilótaként Camilli is élvezte a belga kiruccanást. „Nagyon élveztem az autó vezetését az Ypres-n” – mesélte a francia, aki először állt rajthoz ezen a viadalon. „Annyi rajongó volt kint nézni a versenyt, nagyszerű volt a hangulat, az autó pedig természetesen bőséges figyelemben részesült!”

Az új Fiesta R5 a homologizációs folyamat közepén tart, az M-Sport következő célja pedig az, hogy a rali világbajnokságon a Fiesta WRC-vel részt vevő versenyzőjükkel, Teemu Suninennel ott legyenek a rali világbajnoki promóciós versenyként aposztrofált Észt Rally-n úgy, hogy az autó immár élesben fog futni.

 

Andrew