Get Adobe Flash player

Világsztár inspirálta itinermódosítás

Sean Johnston egy új itinerrendszert próbált ki a 2019-es Lengyel Rally-n, melyet nem más, mint a rali világbajnoki futamgyőzelemmel is büszkélkedő Andreas Mikkelsen inspirált – nem szokványos körülmények között.

Az Egyesült Államokbeli pilóta kétfrontos csatát vív a 2019-es szezonban, a rali Európa-bajnokság ERC 3-as kategóriájában a Sainteloc Junior Team színeiben egy Peugeot 208 R2-essel áll rajthoz, míg a világbajnokságon a juniorok között szerepel egy ugyancsak R2-es Ford Fiestával. A 28 esztendős versenyző honfitársával, Alex Kihuranival már dolgozott azon, hogy a gyorsasági szakaszokat pontosabban írják fel.

Johnston eközben találkozott Mikkelsennel, a Hyundai gyári pilótájával, mikor a világbajnokság szardíniai futamára repültek, ami felgyorsította azt, hogy egy új itinerrendszerre álljanak át. „Alex és én számos hétvégén beszéltünk már arról, hogy hogyan kellene egy kicsit nagyobb részletességet, nagyobb pontosságot elérni az itinerünkkel” – mesélte a jenki versenyző. „Szardíniára repülve a közlekedő két oldalán ültünk Andreas Mikkelsennel, és megkérdeztem őt, hogy van-e olyan információja a múltjából, amit át tud adni, és elmondta, arra vágyott, hogy pontosabb legyen az itinere. Ez után a tapasztalat után és azután, hogy Alexnek alkalmanként volt gondja azzal, amikor egy kanyar bal öt mínusz-mínuszos (five-left minus, minus) volt, ami hat szótag csak egy kanyarra, és ez túl sok, hogy megszabaduljunk ettől, az 1-től 6-ig történő számozás helyett 1-től 10-ig terjedő számozást használunk, a változtatás pedig pozitív volt.”

Johnston a Lengyel Rally-t egy defektet követően nyolcadikként fejezte be kategóriájában, és elmondta, nagyra értékeli Mikkelsen tanácsát. „Sosem találkoztunk korábban, de egy csodálatos beszélgetésünk volt. Egy nagyszerű srác, és igazán méltányolom a nyitottságát és az élettapasztalatából és a távlataiból eredő nagylelkűségét. Egy remek találkozás volt ez.”

 

Andrew