Get Adobe Flash player

Homologizációs aggály a Skodánál

A 2016-os Brit Rally-n a technikai felügyelők vizsgálatot folytattak le a WRC 2-es kategóriát megnyerő Esapekka Lappi Skoda Fabia R5-ösének homologizációs megfelelőségével kapcsolatban.

A 2016-os Brit Rally hivatalos végeredményét vasárnap este 11 órakor, tíz órával az utolsó szakaszt követően adták csak ki, miután a technikai felügyelők vizsgálatot folytattak le a WRC 2-es kategóriát megnyerő Esapekka Lappi Skoda Fabia R5-ösének homologizációs megfelelőségével kapcsolatban.

Az FIA szakemberei egy olyan problémát találtak, hogy a cseh versenygépbe épített főtengely jeladó nem felelt meg a homologizált alkatrésznek. A Lappi csapatát, a Skoda Motorsportot képviselő Ales Rada technikai igazgató azt nyilatkozta, hogy minden eddig elkészült – nagyjából száz darab – autójukba ugyanazt az alkatrészt szerelték.

A technikai felügyelők ez alapján úgy ítélték meg, hogy az FIA rossz fényképeket kapott az alkatrészről az alakulattól. A Skoda Motorsportot, mely Lappi Fabiája mellett a kategória második és negyedik helyén végzett gépeket is biztosította Pontus Tidemandnak, illetve Jan Kopecky-nek, tízezer euróra büntették, mivel autójuk nem felelt meg a versenyen a homologizációs lapnak, a harmadikként célba érő Teemu Suninen csapata, a Team Oreca pedig ezer eurót kénytelen befizetni a szövetség kasszájába. Az érintett versenyzők idő-, illetve egyéb büntetésben nem részesültek.


Andrew