Get Adobe Flash player

Kankkunen esete a postaládával

A háromszoros Finn Rally győztes Juha Kankkunen egyébként sem volt egy lassú versenyző – ezt négy világbajnoki címe is bizonyítja –, de hazai versenyének leustui szakaszán mindig talált egy-két extra másodpercet.

A kérdéses gyorsasági szakasz tartalmaz egy jobb-bal-jobb kombinációt, melyet egy birtok előtti füves rész övez. A versenyzők tiszteletben szokták tartani a tulajdonos gondosan ápolt placcát, és nem vágták le a kanyart, igaz, ezen döntésüket az is befolyásolta, hogy a terület közepén van egy vaskos lábon álló postaláda is.

Kankkunen ezen a szakaszon évről-évre gyorsabb volt mindenkinél, fejcsóválásra és önvizsgálatra kényszerítve a riválisokat. Richard Burns és Robert Reid is hasonlókat élt át, amikor a Subarunál Kankkunen csapattársai voltak. Így volt ez egy szép napig, amikor is minden kiderült.

„Egy teszten voltunk Finnországban” – mondta el a páros navigátora, Robert Reid. „Richard egy magazint lapozott át, amiben benne voltak ezek a képek, rajtuk az autók két keréken. Megkérdezte Juhát, hol készültek a képek, amire Juha elmondta, hol, de hozzátette, neki sosem volt meleg pillanata ott.

Richard újabb kérdése ez volt: ’Úgy érted, a jobb-bal-jobb a füvön lévő postaládánál?’ Juha bólogatott. ’Hogyhogy nincsen ott semmi problémád?’ Juha elkezdett mosolyogni, majd elárulta: ’Mert kiveszik a postaládát, mikor jövök és visszateszik, miután elmentem.’ Az ottaniak tehát eltávolították a postaládát, hagyták, hogy Juha szépen levágja a kanyart, míg a többiek két keréken kerülték meg a pázsitot.”

 

Andrew