Get Adobe Flash player

Hírek: DS 3 WRC - Loeb: nem lesz több rali világbajnoki futam 2015-ben

 

Loeb: nem lesz több rali világbajnoki futam 2015-ben


„Nincs tervben, hogy újabb versenyt csinálnék. Ez egy jó időpont volt az évben számomra, mivel télen van, és nincs semmi más” – árulta el Sebastien Loeb azzal kapcsolatban, hogy a Monte-Carlo Rallye-t követően idén láthatjuk-e további rali világbajnoki futamokon is.

És hogy a túraautózás magányos világából magától értetődő volt-e visszaülni a rali autóba, amiben hű társa, Daniel Elena navigálja, a kilencszeres világbajnok így válaszolt: „Igen, örülök, hogy azt látom, belefér még az ülésébe!” – mondta viccesen a verseny rajtja előtt. „Az érzés azonnal visszajött közte és köztem az itinerrel és azzal kapcsolatban, ahogyan dolgozni kell. Az autóval kapcsolatos érzést kellett csak megtalálnunk a teszten.”

Loeb azt is elárulta, hogy a Citroen már a tavalyi Francia Rallye-ra is invitálta őt, de arra, hogy hazai viadalán rajthoz állhasson, logisztikai okokból nem került sor.

A különítmény technikai igazgatója, Xavier Mestelan-Pinon szerint azonban a kilencszeres világbajnoknak sosem kellett volna elhagynia a világbajnokságot, amire bizonyítékként a Monte-Carlo Rallye első gyorsaságija szolgált, ahol Loeb nagy fityiszt mutatott a mezőnynek, 21,5 kilométeren huszonkét másodpercet vert a második leggyorsabbra is. „Ez a sport egyik nagy pillanat volt” – mondta el Mestelan-Pinon a francia sportújságnak, a L’Equipe-nek. „Amikor megláttuk Sebastien első részidejét, elképedtünk. Nem tudtam másra gondolni, csak erre: ’miért nem folytatta még a ralizást egy vagy két szezonon keresztül?’. Sosem lehet tudni, mi történt volna, ha szemtől-szembe került volna Ogier-vel, de a két bajnok közötti minőségi csatát látva fantasztikus lett volna ez a sportnak.”

Bár a verseny előtt sokan Loeböt tippelték az idénynyitó egyik lehetséges győztesének, Yves Matton elárulta, főként marketing okai voltak korábbi világbajnokuk meghívásának, mivel hazai környezetben szerették volna megünnepelni a DS márka megszületését. „Szerencsejáték volt elhozni őt ide” – nyilatkozta a Citroen Racing csapatvezetője. „A gondolat az volt, hogy csináljunk egy nagy durranást a futam előtt, ugyanakkor természetesen versenyzők vagyunk, úgyhogy azt szerettük volna, hogy a teljes esemény is egy siker legyen sportszempontból is.”

Végül ez nem jött össze, Loeb nagy csatában az uralkodó világbajnok Sebastien Ogier-vel hibázott pénteken este, így elvesztette esélyét a győzelemre, a nyolcadik helyen végzett csupán. Újabb színre lépése azonban nagy visszhangot keltett nem csak a DS márkának, de a ralisportnak is.

„Élveztük. Sikerült megtalálnunk a tempót, a DS 3 WRC pedig tökéletes volt. Amikor nekivágtunk az első szakasznak, olyan volt, mintha Daniel és én nem is lettünk volna távol! Kellemes meglepetés volt az érzés és hogy milyen időket mentünk az elejétől kezdve” – mondta el a célba érve Loeb. „Nagyon sok szép pillanatban volt részünk. Egy nagyszerű tapasztalat volt ez Daniel számára otthon és a számomra is!”

 

Andrew

 

2015. január 29.