Get Adobe Flash player

Hírek: DS 3 WRC - Fejlődnöm kell – mondja Meeke

 

Fejlődnöm kell – mondja Meeke


Kris Meeke tisztában van azzal, hogy lépnie kell, miután gyenge rajtot vett a 2015-ös szezonban. A Citroen Racing pilótája három fordulót követően mindössze a tizenegyedik helyen áll a rali világbajnokságon.

Meeke a tizenhatodik pozícióban végzett a legutóbbi futamon, Mexikóban, miután az első versenynapon kiállni volt kénytelen egy vezetői hiba miatt. A szezonnyitó Monte-Carlo Rallye-n hasonló dolog történt vele, Svédországban pedig egy hófal miatt vesztett temérdek időt.

„Úgy mentem Mexikóba, hogy kiküszöböljem ezeket a hibákat és pontokat szerezzek. Ehelyett pontosan azt csináltam, amit nem akartam” – mondta el a brit versenyző. „Frusztráló ez. Tény, hogy nem végzem elég jól a dolgomat jelenleg és fejlődnöm kell. Ennyire egyszerű ez.”

Meeke jó rajtot vett a Mexikó Rally-n, megnyerte az első klasszikus gyorsasági szakaszt, a negyvennégy kilométeres következő gyorsasági első kanyarjainak egyikében azonban kicsúszott és nekivágta DS 3-asát a partoldalnak. „Túl későn fékeztem egy gyors jobbosba megérkezve, amit egy szűk balos követett. Lementünk az ívről és nem tudtunk visszajönni, úgyhogy nem voltunk képesek már megcsinálni a balost. Elkaptunk egy követ és annyi volt” – mesélte Meeke. „Csúszós volt az út, de későn is fékeztem egy kicsit. A különleges cél az volt, hogy ne hibázzunk, úgyhogy nagyon mérges vagyok magamra.”

A 3-as rajtszámú DS 3 nem szerzett pontot, ellenben az alakulat másik autója. Mads Ostberg a második helyen ért célba, a norvég a pontverseny negyedik helyén áll 32 egységével, Meeke ugyanakkor mindössze 10 pontot gyűjtött eddig.

„A következő forduló, Argentína előtt hat hetünk van, hogy felálljunk ismét” – mondta a 35 éves pilóta. „Általában sokat dolgozom a versenyek között, most azonban egy kicsit vissza kell vennem talán. Amikor nincsenek jó eredményeid az első futamon, a másodikon akarod ezt, ami aztán a harmadikra is elkísért. Önmagát erősíti a dolog. Egy kis resetre van szükségem. Jó útra kell terelnem ezt.”

 

Csapata Meeke mellett áll

A csapat vezetősége nem kritizálta pilótáját az idény harmadik futamán elkövetett vezetői hibája után sem, a Citroen Racing teljes támogatásáról biztosította Meeke-t.

A különítmény helyettes csapatvezetője, Marek Nawarecki azt nyilatkozta, együtt fognak működni versenyzőjükkel, hogy felülkerekedjenek a problémákon. „Mindegyik pilótánk a legjobbját nyújtja, a csapat pedig elkötelezett, hogy támogassa versenyzőit a megfelelő eredmények elérésében. Nem mondhatjuk három futam után, hogy ez a helyzet bármennyiben is különbözne. Megoldást kell találnunk, utat kell találnunk arra, hogy fejlődjenek a dolgok. Az ára ennek az lesz talán, hogy kisebb lesz a sebesség vagy hogy lesznek kevésbé jó eredmények.

Láthattuk, hogy a legjobb időt teljesítette rögtön az első szakaszon, talán azonnal a toppon akar lenni. Nagyon sok a kérdés, amire meg kell találnunk a választ, de máris úgy érezzük, hogy nagyon sokat fejlődtünk Kris-szel a tavalyi évtől kezdve.”

Meeke elutasította azt a feltételezést, miszerint a Mexikó Rally harmadik szakaszának megnyerése és az, hogy azzal a harmadik helyre lépett elő, hozzájárult volna a következő gyorsaságin történt balesetéhez. „Nem foglalkoztam vele, hogy a leggyorsabb voltam. Lehettem a leggyorsabb az első murvás szakaszon, plusz tízre, illetve mínusz tízre is, nem számított. Az első szakaszon igazán jó volt az érzés, nagy ráhagyással mentünk. Meg lehet nézni, kilencedikekként rajtoltunk jó körülmények között, fél másodpercre voltunk attól a sráctól, aki második volt az úton. Amennyiben ugyanabban a tempóban vezettem volna, mint Thierry Neuville sokkal gyorsabb lettem volna nála. Úgy éreztem, nagy ráhagyással megyek.”

A pilóta vállalta a felelősséget a hibájáért, elismerte, ez egy olyan terület, amin dolgoznia kell, ha meg akarja tartani helyét a gyári csapatnál. „Tudom, hogy van valahol egy probléma és felül kell kerekednem rajta. Nincs meg még ez, de azt tudom, hogy mi játszódott le a fejemben. Ha folytatni akarom, meg kell oldanom ezt. Amennyiben így megy tovább, nem fog működni, ez tiszta. Tudom, hogy a munkám előtérben van. Ha folytatni akarom, rendbe kell tenni. Annyira vagy jó, amennyire a legutóbbi eredményeid jók, az én eredményeim pedig nem elég jók.”

 

Andrew

 

2015. március 17.