Get Adobe Flash player

Hírek: DS 3 WRC - Meeke a Citroennel marad 2015-ben is

 

Meeke a Citroennel marad 2015-ben is

A Citroen Racing bejelentette, a 2015-ös rali világbajnoki szezonban is Kris Meeke lesz az egyik pilótájuk, akinek továbbra is Paul Nagle fog navigálni.

A 35 éves észak-ír 2002-től ötvenhárom világbajnoki futamon állt rajthoz mindezidáig, melyek során kilenc szakaszgyőzelmet szerzett. 2005-ben a junior világbajnokság harmadik helyén végzett egy Citroen C2 S1600-ossal, négy esztendővel később pedig egy Peugeot 207 S2000-essel megnyerte az IRC sorozatot. Idén, az első csúcskategóriában töltött teljes szezonja során Németországban és Ausztráliában vezette a versenyt, dobogón pedig négyszer végzett, Monte-Carlóban, Argentínában, Finnországban és Franciaországban. A Brit Rally-n útban volt az újabb bronzérem felé, de egy „buta hibának” köszönhetően visszacsúszott a hatodik helyre. Ezek és a többi verseny eredménye, valamint a csapattárs Mads Ostberg által gyűjtött pontok elegendőnek bizonyultak a Citroen számára a gyártói bajnokság második helyének megszerzéséhez.

„Fantasztikus ez a lehetőség, hogy együtt folytathatjuk” – mondta el Meeke a bejelentés alkalmával. „A Citroen Racing a tavalyi év befejezése után esélyt adott számomra, hogy bizonyítsak. Az első teljes szezon a rali világbajnokság tanulásával telt. Az év második felében képes voltam megmutatni a potenciálom egy részét.

Van lehetőség a fejlődésre, most már azonban megfelelő alapokkal rendelkezem a következő éves építkezéshez, hogy folytathassam a fejlődést. Tapasztalattal egy kicsit könnyebbé válik minden. Jól ismerem a csapatot, megértjük egymást. Úgy érzem, része vagyok a Citroen családnak!”

Yves Mattonra mély benyomást gyakorolt Meeke formája, a francia csapat igazgatója a finn viadalt tekinti fordulópontnak. „Amikor Kris Meeke-re esett a választásunk erre a szezonra, kicsit hazardíroztunk, de elég nagyot fejlődött minden egyes versenyen, és teljes versenyzővé vált mostanra” – utalt Meeke tavalyi kettő, kudarccal végződött citroenes szereplésére Matton. „A valódi fordulópont a Finn Rally volt. A megfelelő megközelítést alkalmazta. Sikerült szert tennie tapasztalatra a szezon során. Megmutatta, hogy nem csak valós sebessége van, de türelmesebb is tud lenni néha. Kris egy versenyképes pilóta minden felületen, képes gyors lenni aszfalton és murván. Ez a sokoldalúság nagy előny a Citroen Racing számára.”

Meeke összesen 92 pontot szerzett idén a DS3 WRC volánja mögött, és az egyéni értékelés hetedik helyén végzett, két pozícióval lemaradva csapattársa, a 108 egységet gyűjtő Ostberg mögött.

Matton szavai szerint Meeke jövő évi csapattársának kilétére is hamarosan fény fog derülni. „A második 2015-ös gyári pilóta nevét hamarosan bejelentjük, amint befejezzük a különböző, még folyamatban lévő tárgyalásokat” – zárta gondolatait Matton.

 

Andrew

 

2014. november 18.