Get Adobe Flash player

Hírek: DS 3 WRC - Búcsúzik Loeb a Citroentől

 

Búcsúzik Loeb a Citroentől

A rali világbajnokság legendája, Sebastien Loeb szívből jövően búcsúzott a Citroentől, miután megerősítésre került, hogy egy elképesztő időszakot követően elhagyja a francia gyártót.

A gall pilóta ralis pályafutását követően a túraautó világbajnokságon töltött két évet a Citroennel, ennek a programnak az utolsó szezonjában azonban nem fog részt venni. Loeb ugyanakkor nem megy messzire, a PSA konszernhez tartozó másik márka, a Peugeot színeiben rajthoz áll a jövő januári Dakar Rally-n.

Egy hosszú, 1998-ban kezdődött együttműködés ér véget ezzel, melynek során Loeb a rali világbajnokság legeredményesebb versenyzőjévé vált navigátorával, Daniel Elenával. Hetvennyolc futamgyőzelmet aratott a ralisport legfelsőbb kategóriájában, és elképesztő számú, kilenc rali világbajnoki címet gyűjtött, ráadásul mindezt egyhuzamban, mielőtt a 2012-es szezon végén felhagyott a teljes munkaidős ralizással. Egyszer-egyszer azonban visszatért, legutóbb az idei Monte-Carlo Rallye-n láthatta a ralit szerető közönség.

„Egy csodálatos történet fejeződik be, ugyanakkor nem sajnálkozok. Ellenkezőleg, nagyszerű emlékeim vannak csupán” – mondta a 41 esztendős pilóta. „A Citroen a 2000-es évek kezdetétől közel állt a szívemhez. Hihetetlen pillanatokat éltem át, amiket el sem tudtam volna képzelni, amikor fiatal voltam. Szeretnék köszönetet mondani ezekért mindenkinek, aki megadta a lehetőséget, hogy a szenvedélyemet éljem minden egyes nap, aki bízott bennem és elkísért engem ezen győzelmek alkalmával.

Csodálatos oldalakat írtunk a márka versenytörténetében. Természetesen mindezekben a pillanatokban megosztoztam a Citroen Racingnél dolgozó férfiakkal és nőkkel, a szerelőkkel, a mérnökökkel és ’Danos-szal’ is.

Ezek a kollégák barátokká váltak, egy második családdá, ahogyan azt mondják. Egy szót mondhatok: köszönöm” – tette hozzá Loeb.

Linda Jackson, aki bejelentette, hogy a Citroen 2017-től egy új World Rally Car-t fejlesztve kizárólag a rali világbajnokságon folytatja, tisztelettel adózott Loeb felé.

„Sebastien Loeb és a Citroen az elmúlt tizenöt évben történelmet írt együtt. Egy teljes mértékben hihetetlen periódus volt ez, ami maradandó nyomot hagy a világ autósportjában. Meg szeretnénk köszönni neki mindezeket a győzelmeket, címeket és rekordokat” – mondta el a Citroen vezérigazgatója.

 

Andrew

 

2015. december 25.