Get Adobe Flash player

Badiu hatalmas esése

Versenyt fut az idővel a román fiatal, Raul Badiu, hogy visszanyerje fittségét a 2019-es junior rali világbajnokság záró fordulójára, a Brit Rally-ra, miután óriási balesetet szenvedett a finn versenyen.

Badiut helikopterrel szállították kórházba azt követően, hogy a Finn Rally pénteki napjának első körében az Aanekoski nevű gyorsasági szakaszon felborult Ford Fiesta R2-esével. A versenyzőnek öt bordája törött el, kilyukadt a tüdeje, bevérzett a szeme, és agyrázkódást is szenvedett.

Miután szállítható állapotba került, egy barátja segítségével utazott vissza Romániába, és otthon folytatja a felépülést, ugyanakkor tudja, hogy gyorsan ketyeg az óra az október elején megrendezésre kerülő Brit Rally-ig.

„Azt mondták, hogy normál esetben hat hetet vesz igénybe, hogy meggyógyuljanak a törött bordák, a Brit Rally pedig nyolc hét múlva lesz. Bizakodó vagyok, hogy legalább egy ’normál’ ember vagyok, úgyhogy jobbnak kell lennie a Brit Rally-ra” – mondta el Badiu a wrc.com-nak. „Kétségtelen, hogy részt veszek a pályabejáráson Wales-ben, de igazán remélem, hogy elég fitt leszek, hogy a versenyt is megcsinálhassam, mivel az ottani dupla pontok miatt a bajnokságban a legjobb ötben végezhetek.”

A balesetre nem igazán emlékszik a huszonhét esztendős pilóta, az azonban tiszta számára, hogy mi okozta azt. „Egy kis bukkanónak írtam be azt a bukkanót az itinerembe. A tényleges sebességemmel egy kicsit szélesebbre dobott a bukkanó, mint ahogyan becsültem, ez pedig a lazább felületre vitt, és ez volt az, amikor elkezdődött a borulás” – magyarázta. „Két vagy három másodperc van meg az emlékezetemben a borulásból. Az orvosok elkezdték levágni a tűzálló maszkot, amíg feküdtem az ülésemben, és azt gondoltam, ’ó, valami furcsa történik’, aztán minden sötét lett az emlékezetemben.

A következő dolog, amire emlékszem, hogy egy ágyra tesznek, aztán be a helikopterbe, és a nap a fejemet sütötte. Nagy szelet éreztem, ahogyan a helikopter felszállt, kezdtem felemelkedni, és azt gondoltam, ’meg kellett, hogy haljak, a mennybe kell kerülnöm’!”

Badiu elismeréssel szólt az orvosokról és a sportbírókról, akik a helyszínen látták el, a finn kórház személyzetéről, a junior világbajnoki csapatról, valamint a családról, a barátokról és a rajongókról is, akik támogató üzeneteket küldtek neki.

A balesetről készült felvétel a rali világbajnokság Facebook oldalán látható.

 

Fotó: Anton Ahlberg

 

Andrew