Get Adobe Flash player

A siker titka Németországban

Sebastien Loeb jól szerepelt minden helyszínen, ahol rali világbajnoki pályafutása során rajthoz állt, a Deutschland Rallye azonban kiemelkedően sikeresnek bizonyult számára.

A francia pilóta 2002 és 2012 között tízszer versenyzett a Trier környéki pályákon, ebből kilencszer győztesként ünnepelhetett a céldobogón, az egyetlen alkalommal pedig, amikor nem nyert, másodikként végzett. Ütős mérleg, nemigaz? Loeb a redbull.com-nak mesélt a siker titkáról.

- Mi a legfőbb kulcsa annak, hogy sikeres legyen az ember Németországban, és melyek a legnagyobb kihívások?

- Érteni kell a tapadásváltásokat, az út felületének változásait és a karakterét. Sokat változhat ez, nagyon gyorsan, és a legfontosabb dolog, hogy képes legyél ráérezni erre. A legnagyobb kihívás csupán annyi, hogy az úton maradj – főként ha esik, ami elég gyakran megtörténhet.

- Mi a legkellemesebb emléked a Deutschland Rallye-val kapcsolatban?

- Az első tényleges rali világbajnoki győzelmem, ami 2002-ben történt. Az első győzelmedre mindig emlékszel. Eléggé szerencsés vagyok, azóta sok szép emlékem jött össze a Deutschlandról: a célceremónia igazán nagyszerű, és mivel közel van az otthonomhoz ez a verseny, sok barátom jött el mindig, valamint a családom is. Sok szép dolog, de ha egyet kell választanom, az kétségkívül 2002.

- Mi az az egyetlen dolog, aminek a legtöbb ember nincsen tudatában a Deutschland Rallye-val kapcsolatban?

- Egyszerűen az, hogy milyen gyorsan és drámaian változik a tapadás, főként amikor esik és főként a baumholderi katonai területen. Szombaton vannak azok a szakaszok, és kétségtelen, hogy érdemes megnézni őket.

- Mi tett olyan sikeressé ezen a versenyen véleményed szerint?

- Nincs egy különleges titok. Olyan ez, mint a Monte-Carlo Rallye: rá kell találnod a tapadással kapcsolatos érzésre, valamint arra, hogy hogyan változik a ritmus. Valahogy mindig sikerült ezt megtennem a pályafutásom során, és ez az, ami miatt jó eredményeket értem el az olyan versenyeken, mint amilyen a német és a monte-carlói, ahol megjósolhatatlanok a körülmények mindig.

- Nézőként hová mennél nézni a Deutschland Rallye-t?

- Szeretem a szőlőhegyes utakat, úgyhogy ezek közül ajánlanám valamelyiket az első napon: különlegességei ennek a versenynek.


Andrew