Get Adobe Flash player

Ezúttal fékhiba hátráltatta Tanakot

A Toyota rali világbajnoki csapatának vezetője, Tommi Makinen ígéretet tett arra, hogy kivizsgálják a fékhibát, mely a versenyt végül megnyerő Ott Tanak autóján jelentkezett a Deutschland Rallye befejező napján.

A Yaris WRC számos kritikát kapott már a megbízhatóságát illetően, legutóbb éppen Tanak esett el a Szardínia Rally megnyerésétől egy – rossz gyártási sorozatból származó alkatrész miatti – kormányműhiba okán, és a műszak problémák a Toyota gyártói címének megvédését is nehézzé teszik.

Németországban aztán hibátlanul futottak a Yaris WRC-k egészen az utolsó előtti gyorsasági szakaszig, ahol Tanaknak csak az egyik első fékje maradt működőképes. „Természetesen ez egy kemény időszak volt” – nyilatkozta a négyszeres világbajnok Makinen, amikor arról kérdezték, hogy a vasárnapi nap folyamán volt-e feszültség a csapatnál. „Nagyon magabiztos voltam azonban.” Szerencsére semmilyen súlyos következményekkel járó dolog nem történt Tanakkal. „Alaposan ki fogjuk vizsgálni, mi történt a fékekkel. Az volt a legnagyobb aggályom, hogy valami műszaki hiba történhet.”

Tanak elmondta, az első fék elvesztése azt jelentette, hogy a fékezés során nem volt stabil az autója. „Őszintén szólva történt valami az utolsó előtti szakaszon, a hosszú szakaszon” – magyarázta. „Végül kezdtem elveszteni a fékstabilitást, és aztán csak az egyik keréknél működött a fék elől. Megpróbáltunk sok különböző dolgot az etapon, de nem értettük, hogy mi történik. Megpróbáltam az első két kanyart a Power Stage-en, végül azonban nem volt rá lehetőségünk, hogy igazán nyomjuk ezzel az autóval, úgyhogy fontos volt, hogy célba vigyük.”

Nem úgy, mint Szardínia szigetén, itt végül sikerült megtartani az első helyet a pontverseny éllovasának, a csapat pedig Kris Meeke második, valamint Jari-Matti Latvala harmadik pozíciója révén elfoglalta a teljes dobogót.

 

Andrew


2019. augusztus 27.