Get Adobe Flash player

Tovább menetel és fejlődik a Fabia R5

A Skoda Fabia R5 evo ott folytatja, ahol elődje, az R5-ös Fabia eredeti változata abbahagyta, sikert sikerre halmoz a modell.

A rali világbajnokság WRC 2 Pro kategóriájában a 2019-es Portugál Rally-n mutatkozott be a felfrissített változat, és a Deutschland Rallye-ig megnyerte mindegyik versenyét. A Skoda Motorsport gyártja az új versenygépeket, így egyre több privát versenyző számára is elérhető a továbbfejlesztett modell. Marian Griebel hazája világbajnoki futamán vehette birtokba először az egyik ilyen példányt.

„Nagyon örülök, hogy megvan a lehetőségem az új Skoda Fabia evo vezetésére. Ott voltam a Barum Rally-n is a múlt hétvégén, ami jó volt számomra, hogy autóban ülhettem valamennyit ez előtt a verseny előtt” – nyilatkozta Griebel a futam előtti sajtótájékoztatón. „Sajnos költségvetési gondok miatt a megszokott Skoda Fabiával vettem részt azon. A legelső métereimet tehát a shakedown-on tettem meg az evóval, és két navigátorral csináltam ezt, úgyhogy a teszt igen-igen korlátozott volt. Az érzés azonban jó volt.”

Ugyan korlátozott számú kilométert tett csak meg a viadal előtt az autóval, de így is érezhető volt Griebel számára a különbség az eredeti Fabia R5 és az evo változat között. „A sebességváltás elég más, és azt is érezheted, hogy valamennyivel nagyobb a forgatónyomaték és egy kicsivel több a lóerő, főleg amikor a szűk kanyarokból mész kifelé, ami nem könnyű mindig. Az azonban bizonyos végül is, hogy amennyiben megfelelő módon csinálod, akkor úgy gondolom, hogy gyorsabb.”

A gyári csapat pilótája, Jan Kopecky szintén részt vett az egymást követő hétvégéken megrendezett versenyeken. „Magabiztosnak érzem magam, főként a Barum után” – mondta el a cseh versenyző a Deutschland Rallye előtt. „Új lengéscsillapítókat próbáltunk ki ugyanis az autón. Nagyon jól dolgoznak, úgyhogy alapvetően ugyanazokkal a beállításokkal fogok elrajtolni, amikkel Zlinben célba értem.”

A versenyen aztán a WRC 2 Pro értékelést az ugyancsak a gyári alakulat színeiben versenyző Kalle Rovanpera vezette, de szombaton délelőtt két egymás utáni szakaszon is hibázott. Ekkor Kopecky állt az élre, és bár a baumholderi katonai kiképzőpályán mindkét körben defektet kapott, megnyerte a futamot. Ezzel a Fabia R5 evo folytatta győzelmi sorozatát az értékelésben. Rovanpera a kategória harmadik helyén ért célba.

A WRC 2-esek mezőnyében Fabian Kreim bizonyult a legjobbnak ugyancsak egy továbbfejlesztett Fabiával, mögötte pedig Griebel ért célba. Mindkét német versenyző autóját a Baumschlager Rallye & Racing biztosította.

 

Andrew