Get Adobe Flash player

Suninen: elszúrt finn, reményteli török verseny

Teemu Suninen magabiztos, hogy visszanyeri tempóját Ford Fiesta WRC-jével a rali világbajnokság soron következő murvás futamára, a Török Rally-ra.

Az M-Sport huszonöt éves versenyzője a győztestől tisztes távolságban, nyolcadikként ért célba hazai versenyén, az előző murvás viadalként rendezett Finn Rally-n, ahol hatodik szakaszidőnél nem tudott jobbat futni. Azt közvetlenül megelőzően, a Szardínia Rally-n ugyanakkor a második helyen végzett új navigátorával, Jarmo Lehtinennel, és ez az a tempó, ami inspirációt ad számára a hasonló körülmények, forróság és durva útviszonyok között zajló török fordulóra.

„A Finn Rally egy olyan volt, amit el kell felejtenie a fiatal finnek” – kezdte Suninen. „Olyan nagy változtatást csináltunk a lengéscsillapítókkal és az erőátvitellel, amit csak tudunk. Változtattunk a felfüggesztés és a differenciálmű specifikációján, de nem volt ez jó.

A rendkívül gyors versenyeken egy igazán nyugodt autóra van szükségünk, hogy ne csúszkáljon, így tudjuk maximalizálni a végsebességet az egyenesekben. Finnországban nem tudtuk ezt megtenni. A versenyek szükségletei különbözőek, és kevésbé aggódunk a következő murváson. Nem aggódunk Törökország miatt, ez inkább olyan, mint Olaszország, az az eredmény pedig jó volt.”

Suninen tavaly a negyedik pozícióban zárta a világbajnokság vérkeringésébe akkor visszatért, rendkívül nehéz feltételek között lebonyolított török viadalt, és sokat tanult. „Nem tudtam olyan sokat arról, hogy hogyan kell vezetni ilyen körülmények között” – mondta. „Sosem vettem részt ilyenfajta versenyen korábban, és nehéz volt tudni a gumikról, hogy meddig bírják. Megcsináltam azonban a házi feladatot tavaly, és tanultam a versenyről. Most felhasználhatjuk ezt a tapasztalatot.”

 

Andrew

 

2019. szeptember 12.