Get Adobe Flash player

Nyúl, vagy versenyző?

Érdekes párbeszéd zajlott le a 2019-es Brit Rally-t követő hivatalos sajtótájékoztatón, amikor a harmadik helyen célba érő Sebastien Ogier navigátorát, Julien Ingrassiát arról kérdezték, hogy hogyan érzi magát. A hatszoros világbajnok navigátor elmondta, a rendezők felhívták a figyelmüket, hogy tartsák be a közlekedési szabályokat, mivel a rendőrök lesben állnak. A Becs Williams által vezényelt eseményen bekapcsolódott a témába Ogier, valamint a futamot megnyerő Ott Tanak is.

Julien Ingrassia: Mindannyian tudjuk, hogy Nagy-Britannia nem a legkönnyebb, egész nap üldöznek a rendőrök, szűk közúti etapokat kell kezelned, és foglalkoznod igencsak izgalmas gyorsaságikkal. Ez egy jó keveréke az emócióknak.

Becs Williams: Üldöznek a rendőrök?

Julien Ingrassia: Kaptunk egy üzenetet a rendezőktől azzal, hogy: „Ne tegyetek semmit, különben mentek a börtönbe…” Mindannyian egyetértünk abban, hogy tiszteletben kell tartanunk a közlekedés többi szereplőjét, néha azonban az az érzésem, hogy egy nyúl vagyok, nem egy navigátor.

Becs Williams: Seb, mit tettél, hogy üldöznek a rendőrök?

Sebastien Ogier: Valójában semmit!

Julien Ingrassia: Minden versenyzőt emlékeztettek erre.

Ott Tanak: Volt egy sztori, hogy egy top pilótával akarnak példát statuálni, hogy megfizettetik. Ez egy kicsit negatív talán, de nyilvánvalóan tiszteletben tartottuk a közlekedés többi szereplőjét.

Nagy-Britanniában különösen szigorúak a rendőrök. Míg több felvételt lehetett látni arról a múltban, hogy a párosok defektes kerékkel vagy sérült futóművel autóznak közúton más versenyeken, a szigeten ezt sem engedik, amit Marcus Grönholm is megtapasztalt 2003-ban. A finn hiába bizonygatta a rendőrnek kétszeres világbajnokként, hogy Peugeot 206 WRC-jének kiszakadt bal első felfüggesztése és defektes kereke ellenére el tud jutni a szervizparkba, az egyenruhás hajthatatlan volt, és nem engedte tovább. A rendőrség egyébiránt éppen akkor tartott abban az esztendőben széleskörű sebességellenőrzést Nagy-Britanniában, amin nem kevesebb, mint tizenhét pilóta akadt fenn, a beszámolók szerint közülük négynek el is vették a jogosítványát.

A közúti biztonság kiemelt szerepet kap manapság a Nemzetközi Automobil Szövetség tevékenységében Jean Todt elnökletével. A ralisport ehhez szorosan kapcsolódik, hiszen a szakág versenyein a gyorsasági szakaszok között közúton, civil szereplőkkel együtt közlekednek a párosok, ahol természetesen be kell tartaniuk a közlekedés szabályait. Erre manapság a versenyfelügyelőség is nagyon odafigyel, és akit vét a szabályok ellen, büntetésben részesítik. Így ítélték közmunkára az idei Európa-bajnoki sorozatban két élmenőt, Alexey Lukyanukot és Chris Ingramot is, akiknek a közúti biztonsággal kapcsolatos tevékenységet kell(ett) végezniük.

 

Andrew