Get Adobe Flash player

Bíztató Katsuta WRC-s szereplése


Második alkalommal indulhatott World Rally Car-ral világbajnoki futamon Takamoto Katsuta, a Toyota protezsáltja a Deutschland Rallye után a Katalán Rally-n vezethette a Yaris WRC-t, ahol sebességváltó probléma hátráltatta a verseny második napján.

A pénteki, murvás szakaszokat magába foglaló napot tízedikként zárta Katsuta, hátránya a százharminc versenykilométer után nem egész két perc volt, ami azt jelenti, hogy átlagosan kilométerenként egy másodpercen belül tudott lenni a legjobbakhoz képest. A huszonhat esztendős pilóta a délutáni kör két gyorsaságiján le is tudta felezni ezt a különbséget.

Másnap, a viadal aszfaltos részére fordulva azonban nem volt szerencséje, tizenhat percet hagyott bent rögtön az első szakaszon sebességváltó gondok miatt, majd a nap közbeni szerviz előtti további kettőn is időt vesztett a hiba okán, ráadásul jelentős időbüntetést is kapott késés következtében.

„Ez egy különös probléma volt” – nyilatkozta Tommi Makinen, a Toyota GAZOO Racing ralicsapatának vezetője. „Egy leszervizelt, vadonatúj alkatrész volt, amit beszereltünk, és felrobbant. Úgy gondoljuk, egy, az anyaggal kapcsolatos kérdés ez a váltóban. Tönkretette ez a napját. A délután nehéz volt számára, mert a hosszú áttételezésű váltót kellett használnia, ami a murvára volt alkalmasabb.”

Katsuta ennek ellenére a továbbiakban is tartani tudta a kilométerenkénti egy másodperces különbséget, sőt, helyenként jóval ez alá ment, ami azt jelenti, hogy a Deutschland Rallye-hoz képest jelentősen jobb tempót volt képes diktálni. „Örülök a fejlődésének” – mondta el Makinen. „Világos, hogy gyorsabb volt, mint Németországban, és csinált néhány jó időt murván. Javulnia kell az itinerével most. Látjuk az adataiból, hogy egyes helyeken kétszer fékez, de alapvetően nagyon jól teljesít.”

A japánok és főleg a Toyota elnökének, Akio Toyodának a reménysége legközelebb a Central Rally Aichin állhat rajthoz, ami a jövő évi japán rali világbajnoki futam főpróbája lesz. A brit Daniel Barritt navigálásával szereplő Katsutának az idei két világbajnoki futamon kívül ez már a harmadik kisebb versenyen történő részvétele lesz a Yaris WRC-vel, a csúcskategóriás géppel két finn futamon is indult, amiket meg is nyert.

Arról, hogy a 2020-as idényben milyen programot futhat Katsuta, még nincs döntés, Makinen szavai szerint azonban lehet, hogy az európai világbajnoki futamokon, valamint a japán viadalon állhat rajthoz WRC-vel az utóbbi szezonokban jobbára a WRC 2-ben versenyző pilóta, de arra is van esély, hogy teljes szezont futhat a királykategóriában.

 

Andrew

 

2019. november 4.