Get Adobe Flash player

Tanulságos esetek ralisoktók ralisoknak

A rali Európa-bajnokság 2019-es szezonjának nyarán két kieséssel végződött eset is történt, melyek mindenki számára tanulságul szolgálhatnak.

 

Tartsd a menetlevelet biztonságos helyen

A sorozat negyedik fordulójának, a Lengyel Rally-nak a második napján az ERC 3 Junior bajnokság résztvevője, Miika Hokkanen az első körben a dobogós pozíciókat ostromolta, amikor következett a nap közbeni szerviz előtti utolsó szakasz. Ennek egy trükkös, betonos része már az ERC 1-es mezőnyben versengő Mattias Adielssonon is kifogott. Hokkanen itt felborult Peugeot 208 R2-esével, és mire a nézők visszasegítették a pályára, valamint elevickélt a célig, egy percet vesztett.

A kritikus dolog azonban nem ez volt az esettel kapcsolatban – hiszen más is hibázott a gyorsaságin, így a finn az összesítés harmadik helyén találta magát –, hanem az, hogy a borulás során szétrepültek a dolgok a fülkében, így Rami Suorsa navigátorral nem találták a gyorsasági beírójában a menetlevelet. Először azt hitték, hogy a baleset során kirepült a létfontosságú okmány a kocsiból, később azonban meglett, de ekkor már késő volt. Mivel a páros nem tudta azt bemutatni a sportbíróknak időben, nem folytathatták a versenyt.


 

Óvatosan az itinerjavítással

A következő versenyen, a Róma Rally-n a pontverseny akkori éllovasa, Lukasz Habaj járt pórul. A mezőny a szombati napon túl volt már az első kör három szakaszán, a másodikon pedig szokás szerint visszatértek délelőtti pályákra. Habaj az ötödik szakaszt követően bajnoki riválisa, Alexey Lukyanuk mögött a harmadik helyen állt, amikor szokatlan okból kicsúszott Skoda Fabia R5-ösével, ami felült egy útszéli betonelemre.

„Nem fogjátok elhinni, de a szervizszünetben végeztem néhány korrekciót az itineremben a kamera alapján, és rossz kanyart javítottam valójában! Egy hülye hiba, de fájdalmas” – magyarázta a Sports Racing Technologies lengyel pilótája.

Habaj, aki a verseny előtti keddi teszten felborult autójával, a futamon pedig számtalan megpördülést mutatott be, vasárnap visszaállt a versenybe, a nap folyamán negyedik leggyorsabbnak bizonyult, amivel négy bónuszpontot szerzett, Lukyanuk azonban az összetett pontversenyben megelőzte őt.

 

Andrew