Get Adobe Flash player

Matton több gyári autót szeretne

Az FIA rali igazgatója, Yves Matton azt nyilatkozta, az autósportok felügyelő szervezete azon dolgozik, hogy rekord szintet érjen el a gyári részvétel a rali világbajnokságon a következő öt évben.

A belga szakvezető azt szeretné, hogy a sorozatban részt vevő gyári támogatott autók száma állandó jelleggel húsz legyen, és úgy véli, a támogató kategóriákban bekövetkezett legutóbbi változások kulcsa annak, hogy növekedjen a gyári hátterű versenygépek száma.

Matton ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy nem húsz World Rally Car-ról beszél, hanem húsz gyári támogatott nevezésről. „Azt akarjuk, hogy ez egy átlagos szám legyen” – idézte a szavait a wrc.com. „Sosem láttunk ilyen számokat állandó jelleggel a rali világbajnokságon, és ez a cél – ez a törekvésünk a következő öt évben. Úgy gondolom, álmodoznánk, ha húsz World Rally Car-ról beszélnénk a kezdetekben, de lépésről lépésre a helyére tesszük az eszközöket, hogy húsz autó legyen ott a rajtnál. Tudom, hogy egy hosszú folyamat ez öt évről beszélni, de ez az egyetlen útja, hogy elérjük ezt. A változtatás, amit a WRC 2-vel és a WRC 3-mal tettünk, nagyon fontos ehhez.”

Az idei évtől a WRC 2 a gyártók és a független csapatok számára kiírt bajnokság lesz, míg a WRC 3-ba kizárólag privát versenyzők nevezhetnek. Mindkét sorozatban R5 specifikációjú autók fognak futni.

Matton azt is szeretné, hogy a World Rally Car-ok volánja mögött ismét feltűnnének privát pilóták. „Tudjuk, hogy egyes gyártók érdekeltek abban, hogy autókat adjanak el, és tudjuk, hogy közülük egyesek nagyobb rugalmasságot mutatnak, hogy privátokat találjanak, akik tudják ezeket az autókat futtatni” – mondta. „Ezek nem új autók lesznek, a jelenlegi generációból jönnek, de némileg régebbi homologizációjúak lesznek.”

Annak ellenére, hogy a Citroen kilépett a rali világbajnokság legfelső szintjéről a tavalyi szezon végeztével, Matton bizakodik azt illetően, hogy a gyári World Rally Car-ok száma az előző évekhez hasonló szinten marad 2020-ban is azzal, hogy a három csapat kihasználja a negyedik autó opcióját a WRC Team nevezési lehetőségével. „Túl korai megállapítást tenni arról, hogy mennyi autót fogunk látni, de nem vagyok benne biztos, hogy kevesebb elrajtoló World Rally Car-unk lesz, mint amennyink volt 2019-ben” – nyilatkozta.


Andrew

 

2020. január 12.