Get Adobe Flash player

Hírek: M-Sport - Ken Block és a Ford Fiesta ST RX43

 

Ken Block és a Ford Fiesta ST RX43

 

A 2013-as versenyszezont a Hoonigan Racing Division versenyzője, Ken Block két céllal kezdi meg. Egyrészt azon van, hogy megnyerje mind a négy Global X Games-et, másrészt szeretne bajnok lenni a Global RallyCross bajnokságban. Block társa ebben a teljesen új, az M-Sport által fejlesztett Hoonigan Racing Division Ford Fiesta ST RX43 lesz.

A kocsi Block, a Hoonigan Racing Division és a Fordot a rali világbajnokságon immár tizenhat esztendeje képviselő M-Sport közös fejlesztésének eredménye. Az alapoktól kezdve ez egy teljesen új versenygép. a A Ford Fiesta karosszériája adja az autó alapját, amibe az M-Sport minden, a hosszú évek alatt összegyűlt tapasztalatát és szakértelmét beletette azzal a céllal, hogy egy vérbeli rallycross autót építsen az amerikai fenegyerek számára erre az évre.

„Az M-Sportot kerestük meg több ok miatt is” – mondta el a csapat menedzsere, Derek Dauncey. „Tavaly, Ken GRC-ben történt bemutatkozó évében rengeteget tanultunk. Ezeket az információkat átadtuk az M-Sport mérnök csapatának, ami alapján egy abszolút vad versenyautót tudtak építeni. A tavalyi kocsink nagyon jónak bizonyult, Ken több kvalifikációt is megnyert, a los angelesi X Games-en ezüstérmes lett, az utolsó viadalon, Las Vegas-ban pedig sokáig vezetett. Ken és az egész csapat számára remek dolog, hogy egy ilyen kitűnő fejlesztésű és már most is nagyszerű autóval kezdhetjük a szezont.”

A sikeres első teszt nagy hatással volt Blockra. „Teljesen feltüzelt, amilyen az autó. A tavalyi Ford Fiesta HFHV-m is döbbenetes volt, de az RX43 egy más szinten van. Malcolm és az M-Sport csapata radikális fejlesztéseket hajtott végre úgy, hogy minden jelzésünket figyelembe vették. Abszolút biztos vagyok abban, hogy az enyém lesz az egyik legjobb autó a brazil Global X Games versenyének rajtrácsán, a GRC szezon első, jövő hónapban megrendezésre kerülő viadalán. Alig várom már!”

A kocsit az a Malcolm Wilson próbálta ki, aki aktív pályafutása során olyan legendás B csoportos autókat is vezethetett, mint a Ford RS200, az Audi Quattro vagy az MG Metro 6R4. Az M-Sport vezetője így nyilatkozott a négykerékhajtásos, mintegy hatszáz lóerős Fiesta ST RX43-ról: „Ez hihetetlen, a legszenzációsabb kocsi, amit valaha vezettem. Gyorsabb volt bármelyik általam vezetett B csoportos autónál, ami már elmond valamit. De nem csak a sebességről van szó, minden szempontból kifinomultan tette a dolgát. Azt kell mondanom, a fiúk bámulatos munkát végeztek az autóval, büszke vagyok, hogy az M-Sport logóját láthatom rajta.”

Block első versenye a Ford Fiesta ST RX43-mal az április 21-i X Games Brazília, a Global X Games sorozat idei nyitó eseménye lesz.

 

Fotó: M-Sport

 

Andrew

 

2013. március 30.