Get Adobe Flash player

Videójátékkal a valódi ralira készülni

Az ERC 1 Junior kategória korábbi bajnoka, Nikolay Gryazin a Richard Burns Rally-t hívta segítségül, hogy össze tudjon szokni új navigátorával.

Az orosz pilóta karrierje elejétől Yaroslav Fedorovval teljesítette a versenyeket néhány esetet kivéve, a 2020-as Liepaja Rally-n azonban mással kellett rajthoz állnia, mivel Fedorovnak vízum problémái adódtak.

A választás Konstantin Aleksandrovra esett, akivel az alig húsz kilométeres Minirallijs Latviján mentek már együtt 2019-ben, az első igazi erőfelmérő azonban a Liepaja Rally, a 2020-as Európa-bajnokság második futama volt. Azért, hogy ne teljesen összeszokatlanul érkezzen ide a páros, a litván Samsonas Rally-ra is beneveztek, az itinerkészítést azonban már azelőtt is gyakorolták, mégpedig egy videójátékkal, a Richard Burns Rally-val.

„A litván verseny előtt a Richard Burns Rally-val játszottunk” – mesélte Gryazin a Liepaja Rally-t megelőzően, melyet kétszer is meg tudott nyerni korábban. „Mondtam az itinert, ő pedig felírta, aztán pedig csináltunk egy kis bajnokságot, néhány szakaszt. Olvasta az információkat nekem, ezzel pedig hozzászoktam, hogy őt halljam, nem egy meglepetés, hogy egy másik hangot hallok.”

A páros a verseny első napjának utolsó szakaszán a második helyen haladva balesetet szenvedett. Másnap visszaálltak, és a huszonegyedik pozícióban értek célba. Miután a Hyundai támogatásával a világbajnokság WRC2-es kiírása a fő csapásirány 2020-ban Gryazin számára, az Európa-bajnokság lett fordulója az Észt Rally-ra nyújtott felkészülést neki a Hyundai i20 R5-össel.

 

Andrew