Get Adobe Flash player

Tanak a nagy ismeretlenről: Fekete és kerek

A rali világbajnokság gyártói csapatainak nem könnyű manapság a dolga, de a 2021-es szezonnyitó előtt egy újabb, a fekete, kerek ismeretlennel is meg kell birkózniuk.

Ott Tanak készen áll erre. Túl van az első tesztnapján, először szerelték fel Hyundai i20 Coupe WRC-jére a Pirelli, a sorozatba hosszú idő után visszatérő gyártó gumiabroncsait. A 2019-es világbajnok már tudja is, milyenek. Amikor a DirtFish megkérdezte, mit gondol a gumikról, gondolkodott egy kicsit, majd elkezdett vigyorogni. „Mit is mondott Kankkunen? ’Feketék és kerekek.’ Még mindig feketék és kerekek.”

Miután a Pirelli Star Driver program részese volt 2010-ben Tanak, jól ismeri az olasz gumigyártót, és természetesen tisztában van azzal is, hogy az idénynyitó Monte-Carlo Rallye milyen kihívásokat rejt magában. „Monte-Carlo egy valóban csodálatos hely megérkezni teljesen új gumikkal” – mondta egy adag szarkazmussal. „Korai túl sokat mondani a gumiról. Kétségtelen, hogy több időre van szükségünk. Egy napom volt tesztelni, és latyak, valamint olvadó hó volt, nagy igényeket támasztó feltételek, ahol nehéz megtalálni a gumi határát. Idő kell majd megtanulni, mivel az biztos, hogy másak ezek a gumik.”

A következő négy évben a Pirelli kizárólagos beszállítóként fog működni a rali világbajnokságon, így Tanak pragmatikus az előttünk álló szezon előtt. „Semelyik gumi sem tökéletes minden körülményre” – magyarázta.  „Vannak pozitívumok és negatívumok mindennel, és ez az, ami a helyzet a Pirellivel is – ugyanakkor mindannyiunk ugyanazzal a gumival rendelkezik. A tőlünk telhető legjobbat fogjuk nyújtani azzal a tapasztalattal, amivel rendelkezünk, és a lehető legjobb visszacsatolást adjuk. Remélhetőleg jól fog működni minden és megtaláljuk az optimumot.”

 

Andrew

 

2020. december 31.