Get Adobe Flash player

Grist tanácsa Neuville új navigátorának

 

Thierry Neuville a 2021-es rali világbajnoki szezon rajtja előtti utolsó pillanatban navigátort váltott, új társának, Martijn Wydaeghe-nek roppant nehéz feladattal kell megbirkóznia a Monte-Carlo Rallye-n.

A belga pilóta a verseny előtti teszteket még korábbi mitfárerével, Nicolas Gilsoullal teljesítette, aztán a hírek szerint nem tudtak megegyezni szerződésbeli kérdésekben. Az információk szerint a navigátor nem a Hyundai Motorsporttal, hanem pilótájával állt kontraktusban.

Neuville új társ után nézett hirtelenjében, és Martijn Wydaeghe lett a kiválasztott az idénynyitóra, akinek nem lesz egyszerű a feladat, hiszen nem ült még Neuville mellett és World Rally Car-ban is csak nagyon keveset.

Nicky Grist, aki Colin McRae navigátoraként az 1995-ös világbajnokhoz hasonlóan legendává vált, jól ismeri a szakmát, és abban is van tapasztalata, hogy milyen érzés az utolsó pillanatban beugrani valaki mellé. Ő osztotta meg gondolatait, hogy mit is kellene tennie Wydaeghe-nek, amikor beül Neuville mellé.

„Ha van mélyvíz, akkor ez az. Beugrani navigálni Thierry Neuville mellé a Monte-Carlo Rallye-n egy nagy feladat lesz Martijn Wydaeghe számára, a legjobb tanács pedig, amit adni tudok neki, hogy támogassa magát.

A magabiztosság nagyon fontos a sportban, a sport legmagasabb szintjén viszont létfontosságú egy navigátor számára. Tudom, hogy Martijn ment már néhány nagyon gyors pilótával, mint például Craig Breennel és részt vett a Monza Rally-n 2019-ben egy World Rally Car-ral, úgyhogy lesz némi fogalma, hogy milyen érzés gyorsan menni egy ilyen autóban.

Nicky Grist: „A szerződéseim mindig a csapattal voltak. Ez az én igényem volt,

miután azt a biztonságot akartam, hogy alkalmazva legyek, amennyiben

a pilótának gondja lenne. Mindig ez a helyzet más navigátorokkal is.”

 

Az azonban egy másik történet, amikor egy olyan versenyre mész, mint a Monte-Carlo ilyen szinten az első alkalommal. És, ne feledjük, egy olyan sráccal megy oda, aki meg akarja védeni a tavalyi Monte győzelmét.

Emlékszem az első ilyenemre – Malcolm Wilsonnal mentem a Q8 Team Forddal 1991-ben. Nagy dolog volt az. Vicces, hogy mostanában találtam rá a belsőkamerás felvételekre arról a versenyről és néztem meg ismét az első szakaszt, a Turini-hágó rövidített változatát. Elég élénknek hallatszottam, kétségtelen, hogy volt némi idegesség!

Nekem szerencsém volt, volt lehetőségem tesztelni Malcolmmal ilyesfajta szakaszokon, amilyeneket aztán használtunk, Martijn első alkalma azonban az i20 Coupe WRC-ben ezeken a szakaszokon az első gyorsasági szakaszon lesz – ne feledjük, nincs shakedown a Montén. Szerencséjére néhány alkalommal vett már részt a versenyen korábban.

Ez kemény. Thierry-nek kell dolgoznia vele egy kicsit, csak hogy lecsillapodjanak a dolgok az autóban; nagyon ideges lesz.

Martijn Wydaeghe

 

Az első nagyjából tíz kilométer kritikus lesz számukra. Amennyiben a fiú anélkül jut túl ezen az első néhány kilométeren, hogy késne az információkkal, akkor az rendezi egy kicsit az idegességét, és aztán a magabiztosság folyamatosan növekedni és növekedni fog, ahogyan a verseny halad.

Ha rendben teljesíti a Montét, remekül lesz – nem kétséges, hogy ez a legkeményebb verseny.

Mint ahogyan egy új stílusú itinert kell megtanulnod, a jégkém információkkal is tisztába kell jönnöd és minden további dologgal, ami a navigátorkodáshoz tartozik ezen a versenyen.

Sok dolog zajlik mindig – és fog is az időjárás tekintetében, amikor a hosszabbtávú előrejelzést nézed –, de biztos vagyok benne, hogy támogatni fogja a csapat és gondját fogják viselni.

Nem kétséges, hogy amikor az első alkalommal ülsz a rajtvonalon, felteszed magadnak a kérdést. Ugyanez volt a helyzet, amikor Colinnak és nekem volt az a nagy esésünk Korzikán 2000-ben. Amikor odaértünk az első szakaszhoz a következő versenyen, San Remóban, úgy gondolom, Col és én is megkérdeztük magunktól: ’****… tudjuk még csinálni ezt?’

Egy kilométeren, az első néhány kanyaron belül visszatért minden a szokásos rutinhoz, és mentünk tovább. Passzolt a dolog.

Amikor passzol a dolog, működik minden, természetessé válik minden, és ahhoz, hogy ez így legyen, elő kell hoznia a belső magabiztosságát. Okkal van ebben a helyzetben. Thierry és a csapat hisz benne, neki pedig hinnie kell magában.

Sok szerencsét, Martijn!”


Andrew