Get Adobe Flash player

Hírek: Ford Puma Rally1

 

Februárban látható lesz az M-Sport 2022-es autója

Februárban megteheti első kilométereit a világ első Rally1-es raliautója, amennyiben a hibridrendszer kiszállításra kerül.

Amikor Tom Fowler az M-Sportot tippelte meg, hogy ők jönnek ki leghamarabb a teljesen új, 2022-től érvényes technikai szabályok szerint épülő versenygéppel, úgy tűnt, a Toyota GAZOO Racing ralicsaptának technikai igazgatója – aki úgy nyilatkozott, hogy a 2022-es Toyota Yaris-uk várhatóan az első negyedévben lesz látható – altatni akarta a rali világbajnokság szervizparkját.

Valószínűleg azonban nem így van, az M-Sport ügyvezető igazgatójának, Malcolm Wilsonnak az a célja, hogy a World Rally Car-okat váltó következő generációs, immár Rally1-es besorolású Ford még e hónap vége előtt életre keljen.

„Ez egy olyan dolog, ami miatt szuper izgatott vagyok” – mondta Wilson. „Nézni azt, hogy összeáll az új autó, látni a munkát, ami belemegy ebbe, az egyszerűen fantasztikus. Remélem, hogy február végére futtatni tudjuk az autót, ez a cél számunkra. Láttam, hogy mit mondott Tom, talán némileg előrébb tartunk…

Mindig valami hihetetlen az ilyen időszak, amikor egy új autót tervezel – a mód, ahogy Chris és a csapata végigmegy mindenen, fantasztikus” – utalt Chris Williams-re, aki az M-Sport ralicsapatának főmérnöke. „Ilyen módon van terük ezeknek a srácoknak, hogy a szabályokon belül különbséget hozzanak létre. Negyven évnyi munkatapasztalatunk van a ralisportban és huszonöt évnyi tapasztalat a világ raligyőztes autóinak tervezésében, beletesszük ebbe az autóba mindezt a tudást és megértést, és ez meglátszik.”

Míg a csapatok a teljesen új térhálós csővázat tervezték a World Rally Car-okat felváltó korszakhoz, az FIA pedig az univerzális biztonsági utascellát biztosította, amivel a Rally1-es gépek a sportág történetének legbiztonságosabb autói lesznek, a kirakós végső elemének felelőse a Compact Dynamics, mely a várakozások szerint február második hetének elején szállítja ki az alakulatoknak a hibridrendszer hardverét.

Ezzel tehát minden összeáll, hogy megkezdődhessen az új autók tesztelése.

De mi lesz a neve az M-Sport új masinájának?

Sokan azt hiszik, hogy a 2022-es, Rally1-es besorolású kocsi a Ford Pumán fog alapulni. Wilson nem hajlandó sokat elárulni erről. „Többet lehet majd tudni, amikor elkezdjük a teszteket – meglepődnék, ha az autó túlságosan máshogy nézne ki ahhoz képest, mint ami most használunk…”


Andrew

 

2021. február 10.