Get Adobe Flash player

Ígéretesebb évet vár Tanak

Ott Tanak azt mnyilatkozta, magabiztos azzal kapcsolatban, hogy jobban tud teljesíteni második hyundai-os évében, mint az elsőben, amikor csalódással zárult a világbajnoki címvédésért folyó csatája.

Az észt pilóta meglepte a szervizparkot, amikor úgy döntött még a 2019-es szezon lezárulta előtt, hogy elhagyja a Toyotát és Thierry Neuville csapattársaként a Hyundai-hoz csatlakozik, pláne annak tükrében, hogy végül világbajnokká koronázták abban az évben.

2020 aztán enyhén szólva sem kezdődött jól a koreai gyártó színeiben Tanak számára, Monte-Carlóban félelmetes balesetet szenvedett, a pilóta azonban felállt ebből, és Svédországban, majd Mexikóban is dobogón zárt. A koronavírus járvány okozta lezárások feloldása után, hat hónapos szünetet követően Észtországban folytatódott a küzdelem, Tanak pedig legyőzhetetlennek bizonyult a hazai pályán.

Egy kormánymű hiba miatt aztán alig néhány pontot szerzett Törökországban, amitől kisiklott a címvédés lehetősége, végül azonban a szezonzáró monzai újabb második helyezés a világbajnoki harmadik pozícióhoz segítette, amivel megelőzte Neuville-t, és legjobb hyundai-osként fejezte be az évet.

Miután korlátozottak voltak a lehetőségei 2020-ban, hogy beilleszkedjen a csapatba, a pilóta úgy vélte, idén előre tud lépni és egy „jóval ígéretesebb” idényt tud teljesíteni.

„A második szezon mindig könnyebb lesz” – nyilatkozta Tanak a nyitófutam, a Monte-Carlo Rallye előtt. „Van már róla fogalmunk, hogy hogyan kell nekimenni 2021-nek – nagyon jó volt a szünet számunkra. Időt adott nekünk, hogy végigmenjünk az első éven és módot találjunk rá, hogy kényelmesebb legyen számunkra az autó.

Emellett ebben az évben olyan helyekre megyünk, ahol voltunk már korábban, úgyhogy van róla fogalmunk, hogy ahol küszködtünk korábban, hogyan tudjuk javítani a dolgokat, hogy előrelépjünk. Mindez együtt van, úgyhogy úgy hiszem, kétségtelenül egy jóval ígéretesebb szezon lesz ez, mint egy évvel ezelőtt.”

Tanak egyetértett toyotás kollégájával, Sebastien Ogier-vel, aki azt nyilatkozta, hogy a világbajnoki címért zajló csata nyitott lesz és annak gyors megértése, hogy az új gumibeszállító, a Pirelli abroncsai hogyan működnek az egyes körülmények között, kulcs a jó eredmények elérésében.

„A gumik miatt igencsak nyitott mindenki számára a dolog, úgy vélem” – ismerte el Tanak. „A teszt során normális esetben felfedezhetsz valamit, ami neked kedvez, de a verseny előtt megtapasztalni mindent lehetetlen. A tanulás legnagyobb részét, amit tenni fogunk, az év során tesszük meg. Úgy vélem, gyorsan kell ezt tennünk!”


Andrew