Get Adobe Flash player

Túl az első hibrid teszten a Toyota

Több mint háromszáz kilométert futott a Toyota Yaris Rally1 Jyvaskyla mellett – értesült a DirtFish.

Matthew Wilson után – aki az M-Sport Fordjával volt az első – Juho Hanninen is megtapasztalhatta, milyen a 2022-es specifikációjú Rally1-es autó vezetése úgy, hogy a hibrid hajtás is dolgozik az autóban.

A Yaris a Toyota GAZOO Racing ralicsapatának Jyvaskyla melletti állandó tesztpályáján futott két napon keresztül május második hetében.

Hanninen és alakulata egy szót sem árult el a tesztről, a DirtFish egy forrása azonban ott volt a finn erdőben, és elmondta, mit is látott. „Kezdjük azzal, hogy a szakaszt néztem, és kétségtelen volt, hogy használta a csapat a hibridet. Az autó oldalán lévő nagy levegőnyílások használatban voltak, hogy hűtsék az akkumulátorokat.”

A Rally1-es autókon láthatók lesznek oldalsó levegőbelépők, ezek kulcsfontosságúak, hogy levegő áramoljon a versenyzők mögötti térbe, amire korábban a közép-, illetve farmotoros gépeknél volt szükség csupán.

„Nem állt meg az autó a futásban” – mesélte a forrás. „Miután gondokról lehetett olvasni a hibridrendszerrel kapcsolatban, azt vártuk volna, hogy sok időt tölthetünk újságolvasással és a telefon nézegetésével. De csaknem végig lehetett hallani és látni az autót.

Kívülről jól néz ki az autó. Természetesen egy kicsit kompromisszumos a nagyon nagy sebességű kanyarokban a sebesség az aero némi csökkenése miatt, amikor azonban teljes gázon látod, az nagyon lenyűgöző.”

A DirtFish értesülései alapján a Rally1-es Yaris valamivel több mint háromszáz kilométert teljesített, és működött benne a hibridrendszer, rásegítve a belsőégésű motorra.

A lap szerint a rendszert biztosító Compact Dynamics két mérnököt biztosított a tesztre, a német céghez közel álló források pedig arról számoltak be, hogy mérnöki szempontból két pozitív napon vannak túl, „igazi fejlődés történt”.

 

Andrew

 

2021. május 19.