Get Adobe Flash player

Csapatvezetési teszt a Safarin

Csapatvezetője nélkül vesz részt a 2021-es Safari Rally-n az M-Sport, miután a koronavírus járvánnyal kapcsolatos utazási korlátozások miatt csökkentett létszámú stábot küldenek Kenyába.

Az M-Sport ügyvezető igazgatója, Malcolm Wilson és a ralicsapat vezetője, Richard Millener mellett több tag sem utazik el a viadalra, a rali világbajnokságba tizenkilenc év után visszatérő viadal idején az Egyesült Királyságbeli központból irányítják különítményüket.

A helyszínen egy csökkentett létszámú stáb lesz jelen, köztük az M-Sport Lengyelország tagjai. A korlátozások miatt Teemu Suninen nevezését is visszavonta az alakulat. A csapat azért hozta ezeket a döntéseket, mert a járványra vonatkozó korlátozások logisztikai rémálmot idéztek elő, ennek oka, hogy Kenya az Egyesült Királyság piros listáján van, ez pedig azt jelenti, hogy azok, akik az afrikai országból utaznak a szigetre, tíznapos karanténba kell vonulniuk.

Ennek eredményeként az M-Sport egy bonyolult tervet állított fel, hogy levezényelje csapatát a versenyen és hogy biztosítsa, a világbajnokság következő, észtországi fordulóján is ott tudnak lenni.

A Safari Rally-n részt vevő stáb így a futamot követően közvetlenül Észtországba utazik, ahol a helyi szabályozás szerint három napra kell csak karanténba vonulni, onnan a reményeik szerint három vagy négy napra visszatérnek az Egyesült Királyságba, majd ismét Észtország felé veszik az irányt, immár a verseny miatt. Miután a Safari Rally lebonyolítása eltér a többi versenytől és a pályabejárás nem kedden és szerdán, hanem hétfőtől csütörtökig zajlik, az M-Sport tagjai a várakozások szerint húsz napot lesznek távol otthonuktól.

Az alakulat versenyzői, Gus Greensmith és Adrien Fourmaux nem is mennek a két viadal között az Egyesült Királyságba, ők Nairobiból Amszterdamba repülnek, majd azzal a társasággal utaznak Észtországba, akik szintén jelen voltak a Safari Rally-n.

„Ez nagyon nehéz őszintén szólva, és stresszelt is bennünket az utóbbi két hónapban” – mesélte Millener a versenyt megelőző héten. „Az a nehézség, hogy a koronavírus miatti korlátozásokat háromhetente vizsgálják át, a kormányzat visszafordíthatja ezt a következő héten és sárgává teheti Kenyát, ezzel pedig megváltozna minden ismét, mi azonban eljutottunk egy pontig, ahol döntést kell hozni, úgyhogy ezt fogjuk tenni. Ez azt jelenti, hogy a normához képest ez egy nagyon más csapat lesz.

Malcolm nem tervezi jelenleg, hogy ellátogasson, és én sem tervezem, hogy ellátogassak, mivel néhány hete született gyerekem, úgyhogy húsz nap távollét nem igazán egy olyan dolog, amit meg tudnék tenni most. Egy csökkentett létszámú stábunk lesz ott.

A menedzsment tekintetében úgy gondoljuk, hogy az internet révén valamennyire tudjuk az Egyesült Királyságból csinálni, ez pedig egy jó lehetőség, hogy kipróbáljuk. Nem ideális ez, és napi szinten változhatnak a dolgok, ahogyan a koronavírus járványra vonatkozó szabályok folyamatosan változnak, úgyhogy gyorsnak és reaktívnak kell lennünk azzal kapcsolatban, hogy mit kell csinálnunk.

Még így is lesz ott néhány magasabb szintű vezető a csapat gondviselését illetően. Az M-Sport Lengyelországtól ott lesz Maciej Woda és néhány ügyfele, úgyhogy lesznek a helyszínen emberek, de más lesz, mint ahogyan normális üzemelünk.

Ezen a héten meghoztuk azt a döntést, hogy nem küldjük el Teemu Suninen WRC 2-es autóját tisztán logisztikai okokból, úgyhogy lementünk arra a minimumra, amit valójában küldeni tudunk. A lehető legkisebb csapatunk lesz ott, mivel az, hogy ténylegesen karanténba kerüljenek ezek az emberek vagy ne tudjanak visszatérni az Egyesült Királyságba, eléggé lecsökkenti a flexibilitásunkat.”

Millener hozzátette, büszke a személyzetére, akik vállalják ezt a kihívást, elismerve azt is, hogy az odaadásuk és áldozatvállalásuk nélkül nem tudna versenyezni az M-Sport. „Ez egy nagy kérés, tudtuk, hogy nehéz lesz, és méltányoljuk, hogy min fognak keresztülmenni a srácok” – mondta. „Mindenkinek keményen kell dolgoznia, hogy elintéződjenek a dolgok az autósportban, néha azonban előfordulnak esetek, amikor annyira kitoljuk a határokat, amennyire tudjuk. Teljes mértékben méltányoljuk, amit tesznek, mivel nélkülük nem tudnánk ezt megcsinálni.”

 

Andrew

 

2021. június 21.