Get Adobe Flash player

Hírek a Skodától

A Skoda 111 éves autósport történetében az idei szezon figyelemre méltó sikereket hozott. Három nemzetközi sorozatot (IRC: Andreas Mikkelsen, Európa-bajnokság: Juho Hanninen, ázsia-óceániai bajnokság: Chris Atkinson) és hat nemzeti bajnokságot (Ausztria: Raimund Baumschlager, Bulgária: Dimitar Iliev, Csehország: Jan Kopecky, Németország: Mark Wallenwein, Szlovénia: Aleks Humar, Törökország: Luca Rossetti) nyertek a Fabia Szuper 2000-essel versenyző pilóták. Emellett az Intercontinental Rally Challenge márkaértékelésében is a legjobbnak bizonyultak, amivel a sorozat legeredményesebb gyártójává váltak.

A Skoda Motorsport azonban már a következő szezonra készül. Leigazolták Esapekka Lappit, aki a rali világbajnokság idei finn futamán egy darabig az élen is tudott autózni a 2-es kategóriában, illetve az SWRC értékelésben. A 21 éves finn tehetség navigátorával, Janne Fermmel 2013-ban a világbajnokság új kiírásában, a WRC 2-ben fog indulni egy Skoda Fabia S2000-essel.

„Egy gyári csapatnak része lenni minden versenyző álma” – nyilatkozta Lappi. „A Skoda Fabia Szuper 2000 kategóriájának legjobb autója. Janne és jómagam úgy ítéljük, ez egy nagyon jó lehetőség, minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy hasznos tagjai legyünk a csapatnak.”

Az IRC sorozatban négy egymást követő esztendőben is második helyen végző Jan Kopecky Pavel Dresler navigálásável a megújuló Európa-bajnokságon fogja képviselni a Skoda gyárat.

A Skoda Motorsport vezetője, Michal Hrabanek azt is megerősítette, hogy a Mlada Boleslavi cég a jövő nyáron kezdi a következő érára szánt R5-ös specifikációjú autójának építését: „A Skoda Fabia Szuper 2000 bajnoki címet tudott szerezni minden szinten. 2012 különleges év volt számunkra, aminek egyik oka a Volkswagen Motorsporttal történt együttműködés, ez egy nagyon hatékony promóciós eszköznek és hasznos kapcsolatnak bizonyult. A projekt a jövő évben is folytatódik, de elkezdünk készülni a következő időszakra is, az FIA releváns kategóriára vonatkozó szabályai szerint.”

A Skodával 2010-ben IRC, a következő szezonban SWRC, idén pedig Európa-bajnoki címet szerző Juho Hanninen elhagyja a csapatot. A finn pilóta új navigátorral, Tomi Tuominennel a hírek szerint a rali világbajnokságon WRC-vel, egy Ford Fiestával fog rajthoz állni. Teljes programjuk még nem ismert, de a sorozat első két versenyén, a Monte-Carlo Rallye-n és Svédországban nagy valószínűséggel láthatjuk őket.

 

Andrew