Get Adobe Flash player

Virtuális itinerrel gyakorol Armstrong

Jon Armstrong számára az igazi és a virtuális gyorsasági szakaszok sem idegenek, így utóbbiakat használja fel, hogy fejlődjön előbbieken és tökéletesítse itinerírási képességeit.

A brit versenyző mindössze tizennégy éves volt, amikor 2008-ban első raliversenyét teljesítette, a brit bajnokság után pedig eljutott az Európa-bajnokságra és részt vett a világbajnokságon kiírt Drive DMACK Drive DMACK Fiesta Trophy-n is. Mindeközben a virtuális világban is megmérette magát, ahol hatalmas sikert ért el, 2018-ban megnyerte az eSports WRC bajnokságot.

Financiális okokból abban az évben nem ülhetett autóba, a következő szezonban pedig mindössze két futamon állt rajthoz. 2020-ban benevezett a junior világbajnokságba, az első megmérettetésen, Svédországban azonban hatalmas balesetet szenvedett, ami miatt nem tudta folytatni a sorozatot.

2021-re aztán meggyőzte a Codemasters-t, és létrejött Codemasters Rally Team. Ennek színeiben újra nekivágott a junior világbajnokságnak, melynek első, Horvátországban megtartott forulóján győzni is tudott Ford Fiesta Rally4-esével. Portugáliában motorhiba miatt kiesett, az Észt Rally-t azonban másodikként fejezte be. Mindeközben az Európa-bajnokság nyitó futamán az új kategóriájában, az ERC Juniorban is első helyen végzett az új modell, a Ford Fiesta Rally3 volánja mögött.

A pilóta a szimulátort is használva fejleszti magát, próbálja tökéletesíteni azt, hogy hogyan készítsen itinert. Navigátorával, Phil Hall-lal új kifejezéseket és rendszereket próbálnak ki, mielőtt azokat a valós szakaszokon elkezdenék alkalmazni. Az idei eredményei azt igazolják vissza, hogy működik a dolog.

„Az itiner nagyon fontos” – magyarázta Armstrong. „A lehető legegyértelműbbnek és legrészletesebbnek kell lennie, úgyhogy mindig keresi az ember azokat a módokat, hogy jobbá tegye és fejlődjön. Jó lehetőséget teremt ez számunkra, hogy különböző szavakat és információkat próbáljunk ki, hogy lássuk, mi a leghatékonyabb, mi működik a legjobban Phil számára, ugyanakkor megfelelően illeszkedik az én gondolkodásomhoz is.

Jó kipróbálni a dolgokat először szimulátoron és látni, hogy mindkettőnk számára működnek-e, aztán be tudjuk ezeket illeszteni a verseny pályabejárásán és aztán magán a versenyen. Elég sok különféle egy s más van, amit ennek a szezonnak a folyamán fejlesztettünk ki.”


Andrew