Get Adobe Flash player

Latvala kipróbálná a hibrid Yaris-t

Jari-Mattil Latvala reményét fejezte ki, hogy még az év vége előtt beleülhet alakulata 2022-ben bemutatkozó versenygépébe, a Yaris Rally1-be.

A Toyota GAZOO Racing ralicsapatának finn vezetője – aki nem mellesleg a rali világbajnokság történetének legtapasztaltabb versenyzője – úgy érzi, jobban meg tudná ítélni az újgenerációs autót, ami a világbajnokság első hibrid gépe lesz, ha lenne tapasztalata vele a volán mögött.

„Természetesen szeretném vezetni. Beszélnem kell azonban Tommal, aki felelős ezért” – utalt Tom Fowlerre, a csapat technikai igazgatójára. „Amikor megérkezik a tél, meg fogom kérdezni Tomot, hogy vezethetem-e. Érteni akarom, hogy miről beszélnek a versenyzők. Úgy érzem, nem tudom ugyanazt az értéket hozni, ha nem értem, miről is beszélnek.”

A harminchat esztendős Latvala a legutóbbi két fő homologizációs ciklusban gyári pilóta volt, a kétliteres WRC-ket váltó 1,6-osok korszakában előbb a Fordnál versenyzett, majd átszerződött a Volkswagenhez, a 2017-ben útjára indult jelenlegi érában pedig a Toyotánál talált ülést magának. A japán márkánál versenyzett három szezont, majd a 2020-as év végén, Tommi Makinen távozását követően kinevezték a csapat élére.

A Toyota új szabályok szerint épített vadonatúj autóját, a hibridhajtással ellátott, 2022-ben pályára lépő, Yaris Rally1-et sokáig csak a tesztpilóta, Juho Hanninen vezette, de aztán augusztus végén a csapat két versenyzője, Elfyn Evans és Kalle Rovapnera is kipróbálhatta Franciaországban, a Gap környéki aszfaltos utakon.


Andrew

 

2021. október 1.