Get Adobe Flash player

Nagyobb turbószűkítő a Fiesta Rally3-ban?!

A tervek szerint nagyobb turbószűkítő helyezhető a Rally3-as kategória versenygépeibe 2022-től, ami jelentős teljesítménynövekedést eredményez.

A szabálymódosítás a Motorsport Világtanácsnak jóváhagyására vár, és egyelőre a Ford Fiesta Rally3-ast érinti csupán, hiszen a ralisport legújabb kategóriájában ez az egy modell fut jelenleg.

A szűkítő egy milliméterrel növekszik, az új változat átmérője harmincegy milliméter lesz. Ez azt jelenti, hogy a Fiesta 1,5 literes erőforrásának 215 lóerős jelenlegi teljesítménye 235-re növekedne, a forgatónyomaték pedig a 400-ról 425 newtonméterre változna.

A változtatás mozgatórugója az, hogy kiegyenlítettebbé tegyék az átmenetet a Rally4-es és a Rally2-es kategória között, hiszen az utóbbi besorolásba tartozó autók a 300 lóerő közelében vannak, míg előbbieknél alig erősebb a Rally3-as Fiesta, ez pedig azt jelenti, hogy a jövő nagy bajnokainak jelentős teljesítménytöbblettel kellett eddig megbirkózniuk, amikor egy Rally2-es autóba átültek.

A négykerékhajtásos belépő kategória mindezzel jóval attraktívabb lehet. „Nagyon örülök, hogy megerősíthetem, növeljük a Fiesta Rally3 szűkítőjének méretét” – nyilatkozta Maciej Woda, az M-Sport Lengyelország igazgatója. „Eddig nagyszerű volt az autó, de nem igazán volt a Rally2 és a Rally4 között középen. Nagyon keményen dolgoztunk az FIA-val, hogy elintézzük ezt az egyensúlyt, és úgy gondolom, találtunk most egy jó középutat.

Le kell szögeznem, hogy a szűkítő méretét az FIA Motorsport Világtanácsának jóvá kell még hagynia. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a Rally3 egy teljesen új kategória, nem volt semmilyen korábbi kategória, amire alapult volna a teljesítménye, úgyhogy úgy gondolom, egy ilyen lépés természetes csupán, mivel mindannyian tanulunk. Hangsúlyozza ez, hogy tényleges erőfeszítés történik az FIA részéről, hogy biztossá tegyék, hogy a Rally3-as kategória a megfelelő pozícióban van a megcélzott használói számára.”

A Rally3-ban eddig a Ford érdekelt csupán az M-Sport révén. Az Rally3 költségsapkával rendelkezik, az ide tartozó autó ára nem haladhatja meg a százezer eurót.


Andrew


2021. december 10.