Get Adobe Flash player

Tükröm, tükröm…

… mondd el nékem, ki másol e vidéken?

 

Az M-Sport azt állítja, dolgoztak már egy ideje ezen a kivitelen, a Toyota azonban úgy érzi, róluk másolták a külső tükröket.

„Ez gyors volt!” – mondta Tom Fowler, a Toyota ralicsapatának vezetője a DirtFish-nek, amikor Adrien Fourmaux nekivágott a Ford Puma Rally1-esével a Svéd Rally előtti felkészülési tesztbe. „Észrevettük a bemutató eseményen, hogy az ellenlábasok sok képet készítettek az autónkról. 2017-ben nagyban másolták az aeronkat, azt azonban nem vártuk, hogy ilyen gyorsan elkezdődik ez ismét.”

Az M-Sport autójának külső tükre a szezonnyitó Monte-Carlo Rallye-n vízszintesen állt még, amikor azonban megtette a gép az első métereit a svéd forduló előtti teszten, a tükör kilencven fokot elfordulva állt, csakúgy, mint a Yaris Rally1-en volt az látható a hercegségben.

A szabályok értelmében nincsen gond a Puma tükrével – a tartójának hosszára vonatkozik előírás, valamint arra, hogy a tükör középpontjához képest mennyire lehet eltolva a tartó. A függőleges elrendezésnek aerodinamikai előnye van, a légáramlatokat kevésbé befolyásolja az alkatrész.

„Dolgoztunk ezen már egy ideje ezen” – szögezte le Richard Millener, az M-Sport ralicsapatának vezetője rögtön. „Nem arról van szó, hogy láttuk az övükét és azt gondoltuk, hogy ’nekünk is lesz valami ilyesmink…’

A tükrökre vonatkozó homologizáció szabad. Használhatjuk őket függőlegesen, de úgy is, hogy nem úgy állnak. Ha így használjuk Svédországban, nem szükséges így használni Horvátországban. Különböző opcióink vannak, kutatásokat végzünk még a Forddal.

Még ha másoltuk is volna, amit nem tettünk, semmi új nem lett volna benne – a másolás jelen van egy ideje. Csak egy pillantást kell vetni arra, hogy mennyire hasonlítottak egyes másik autók a Fiestánkra a 2017-es év végére, hogy lássuk ezt.”

Az M-Sport a teszten látott elrendezéssel szállította versenyautóit a Svéd Rally új központjába, Umeába.


Andrew

 

2022. február 24.