Get Adobe Flash player

A végleges 2013-as Európa-bajnoki versenynaptár

 

A megújuló rali Európa-bajnokság 2013-as programja 13 versenyt foglal magába, melyek között helyet kaptak aszfaltos, murvás és havas események is.

A januártól novemberig tartó idény hét futama aszfalton, négy murván, kettő pedig havas körülmények között kerül megrendezésre. Kiválasztásra került a korábbi versenynaptár tervezet két olyan helyszíne, melyekre több jelentkező volt, jövőre San Marino és Románia rendezhet futamot. Az anyagi gondok miatt visszalépő Circuit of Ireland Rally-t a sorozat első igazi aszfaltos versenyeként a Rally Islas Canarias El Corte Inglés váltja. Az Eurosport Events mindegyik versenyről készít összefoglalókat, és legalább két viadalról – az Azori-szigetekről és Korzikáról – lesz élő közvetítés is.

Elfogadták az Európa-bajnokság 2013-ra vonatkozó szabályait is. Nincsen előírás arra, hogy a résztvevőknek minimálisan mennyi versenyen kell rajthoz állniuk. Az év végi ponttáblázaton az első hét futamból és a szezon második felének hat versenyéből is a négy legjobb kerül értékelésre. Bajnokságot írnak ki az összetett értékelésben, a kétkerékhajtású, valamint a szériagyártású autóknak, a sofőröket és a navigátorokat külön értékelik. Nincsen nevezési díj a bajnokságra, a versenyzők a futamokon elért eredményeik alapján automatikusan rangsorolásra kerülnek a pontvadászatban.

Az abszolút értékelésben, a kétkerékhajtású autókkal futó csapatoknak és a szériagyártású kocsikkal rendelkezőknek csapatversenyt indítanak. Az alakulatoknak ezekre a kiírásokra nevezési díj ellenében nevezni kell.

A murvás versenyeken kvalifikációs szakasz fog dönteni a rajtsorrendről.

Francois Ribeiro, az Eurosport Events autósport fejlesztési osztályának igazgatója elmondta, az Eurosport Events folyamatos információkkal látja el a szurkolókat mindegyik kategóriáról. „Az Eurosport Events mindhárom kategóriáról ad felvételeket és híreket a televízióban és interneten, nem csak a Szuper 2000-es, a Regional Rally Car-ok és az R5-ös autók között zajló csatáról. A csapatbajnokságnak szánjuk az Európa-bajnokság televíziós programjának jelentős részét, melyen a remények szerint Európa legtapasztaltabb csapatai is részt vesznek.”

 

A 2013-as rali Európa-bajnokság versenynaptára:

1. Jannerrallye (Ausztria) – aszfalt/hó: január 3-5.

2. Liepaja-Ventspils Rally (Lettország) – murva/hó: február 1-3.

3. Rally Islas Canarias-El Corte Inglés (Spanyolország) – aszfalt: március 21-23.

4. SATA Rally Acores (Portugália) – murva: április 25-27.

5. Giru di Corsica-Tour de Corse (Franciaország) – aszfalt: május 16-18.

6. Croatia Rally* (Horvátország) – aszfalt: június 6-8.

7. GEKO Ypres Rally (Belgium) – aszfalt: június 27-29.

8. Rally San Marino** – murva: július 11-13.

9. Sibiu Rally (Románia) – murva: július 25-27.

10. Barum Czech Rally Zlin (Csehország) – aszfalt: augusztus 30. - szeptember 1.

11. Rally Poland (Lengyelország) – murva: szeptember 27-29.

12. Sanremo Rallye (Olaszország) – aszfalt: október 10-12.

13. Rallye International du Valais (Svájc) – aszfalt: november 7-9.

* a promóteri szerződés aláírására vár

** a nemzeti autósport szövetség jóváhagyására vár

 

Andrew