Get Adobe Flash player

Hírek: JWRC - A junior világbajnokság bioüzemanyagra vált

 

A junior világbajnokság bioüzemanyagra vált

 

Az FIA fenntartható autósportok irányzatának eredményeképpen a rali világbajnokság junior versenyzők számára kiírt sorozata benzinről bioüzemanyagra vált.

Az Akropolisz Rally-tól kezdődően a bajnokságban használt Ford Fiesta R2-esekbe a GEM Fuel bioüzemanyagát tankolják, ami hagyományos benzint, valamint bioetanolt és biometanolt tartalmaz.

A Nemzetközi Automobil Szövetség állítása szerint a BioMCN, az Abengoa, a Methanex, az Eurol és a Methanol Institute közreműködésének eredményeként megszületett üzemanyag ötven százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki, mint a hagyományos benzin.

Az új üzemanyag kiértékelésébe a sorozat számára a Fiesta R2-eseket biztosító M-Sportot is bevonták, a cég cumbiai bázisán három üzemanyag, köztük a GEM Fuel terméke került összehasonlításra, fékpados teszteken a motor teljesítményét és üzemanyag fogyasztási mutatóit vizsgálták.

Jarmo Mahonen, az FIA rali igazgatója így nyilatkozott: „Az FIA stratégiával rendelkezik arra, hogy olyan megoldásokat fejlesszen, amivel csökkenteni lehet általában véve az autózás, de különösképpen az autósport ökológiai lábnyomát. Ez támogatja azon törekvésünket, hogy fenntarthatóbbá tegyük az autósportot.”

 

Andrew

 

2013. május 20.