Get Adobe Flash player

A Citroen portugáliai kizárása - Hirvonen Portugáliában használt turbója is szabálytalan

 

Hirvonen Portugáliában használt turbója is szabálytalan

 

Az FIA megerősítette, hogy Mikko Hirvonen Citroen DS3 WRC-jének turbófeltöltője szabálytalan volt, melyet a hónap elején megrendezett Portugál Rally-n használt.

A finnt kizárták már az esemény végén – ami első diadalát hozta volna a Citroennel, átadva így a győzelmet a privát fordos Mads Ostbergnek –, mivel autójának kuplungja nem felelt meg a szabályoknak, de a versenyt követő technikai ellenőrzésen a turbófeltöltő turbinakerekének egyik méretét is hibásnak találták.

Hirvonen autójának kérdéses egységét további vizsgálatoknak vetették alá. Az FIA ezek alapján úgy döntött szombaton, hogy az alkatrész szabálytalan volt, és a verseny győztese a kuplunggal kapcsolatos szabálytalanság nélkül is kizárásra került volna.

A Faro központú verseny technikai felügyelői az alábbi közleményt adták ki: „A technikai felügyelők döntése megerősíti, hogy a technikai szabálytalanság miatt a Portugál Rally eredménylistájáról a 2-es rajtszámú autó eredményei törlésre kerülnek, beleértve az összes szakaszidőt is.”

A turbón végzett második vizsgálat megerősítette az eredeti döntést és alátámasztotta, hogy a vizsgálati berendezés megfelelő volt. A turbinakerék mérete az újabb mérésnél is a tűréshatáron kívül volt.

A technikai felügyelők a közleményben hozzátették: „A versenyautó meg kell, hogy feleljen a homológlapnak. Ebben az esetben két dolog, a kuplungszerkezet és a turbinakerék sem felelt meg az előírásoknak.”

A Citroen bejelentette, nem fellebbez a döntés ellen, az FIA pedig nem alkalmaz további szankciókat a csapat ellen.

 

Andrew

 

2012. április 29.