Get Adobe Flash player

Hírek: MINI John Cooper Works WRC

 

A MINI csatlakozik a rali világbajnoksághoz 

A híres MINI sok év után visszatér a ralisportba, miután a BMW bejelentette, a márka a 2011-es szezonban rajthoz áll a rali világbajnokság futamain.

A MINI Countryman WRC-t az a Prodrive fejleszti, aki a Subarut sikerre vitte. A csapat 2011-ben néhány futamon vesz részt, 2012-ben fog teljes szezont teljesíteni.

A rali világbajnokságon a következő évben életbe lépő új szabályok szerint a MINI Countryman WRC-t a BMW Motorsport 1,6 literes turbófeltöltéses motorja fogja hajtani, az autó teljes egészében meg fog felelni az S2000-es előírásoknak.

„Nagy elégedettséggel tölt el, hogy a MINI a nemzetközi autósport egyik legnépszerűbb sorozatában fogja képviseltetni magát” – mondta el Ian Robertson, a BMW igazgatótanácsának tagja. „A ralipályákon aratott sikereknek jelentősen hozzájárultak a márka image-éhez. A MINI vásárlói rétege mindig is nagy érdeklődést mutatott az autósportok iránt.

Meggyőződésem, hogy újabb fejezetek nyitunk a ralisportot sikertörténetünkben. A MINI Countryman kitűnő alapot biztosít, amiből egy versenyképes autót lehet alkotni a világbajnokságra. A Prodrive személyében egy erős és nagy tapasztalatokkal rendelkező partnerünk van.”

Az ügyfélcsapatok számára is elérhető új autó tesztelését várhatóan ősszel kezdik meg, mielőtt a következő esztendőben versenykörülmények között bemutatkozna. A fejlesztési munkák 2009 elejétől zajlanak, az együttműködésre vonatkozó bejelentést már régóta várta a nagyközönség.

„Ez egy nagyon izgalmas új autósport program” – nyilatkozta a Prodrive elnöke, David Richards. „Az 1960-as években a Mini világhírre tett szert, amikor az apró autó legyőzte a V8-as motorral szerelt Fordokat, és megnyerte a világ legnehezebb autóversenyét, a 4000 kilométeres Monte-Carlo Rallye-t.

Hiszem, hogy az új MINI a mostani rali szurkolók nagy kedvence lesz, mint ahogyan a tulajdonosok millióinak is az szerte a világon. Már most számos megrendelésünk van az új MINI raliautóra az ügyfeleink részéről, az első autók kiszállítása a 2011-es szezon elején fog megtörténni.”

Az eredeti Mini Cooper S minden idők egyik legemblematikusabb autója, Paddy Hopkirk, Timo Makinen és Rauno Aaltonen is nyertek Monte Carlo Rallye-t vele.

Arról még nincsen hír, hogy kik lesznek a csapat pilótái.

 

Andrew

 

2010. július 27.