Get Adobe Flash player

Hírek: Ford Fiesta R5 - Lehullt a lepel az R5-ös Fiestáról

 

Lehullt a lepel az R5-ös Fiestáról

Az M-Sport az Egyesült Királyságban bemutatta a Ford Fiesta R5-öt, az új kategória első képviselőjét.

A világbajnokságon a Qatar M-Sport csapatot működtettető cég januárban kezdte el tesztelni a turbófeltöltéses, 1,6 literes motorral szerelt összkerékhajtásos kocsit. A cégvezető Malcolm Wilson bizakodó, hogy a Chris Williams által jegyzett autó áttörést okoz a világbajnokságon történő debütálása alkalmával, az augusztus elején megrendezésre kerülő Finn Rally-n.

A költségsapkával rendelkező R5 a jelenlegi Szuper 2000-es formulát váltja le, amivel a World Rally Car-ok egy jóval hozzáférhetőbb alternatíváját kínálja a 180 ezer euróban meghatározott maximális árával, hosszú élettartamú és felcserélhető alkatrészeivel.

A Fiesta R5 új szemléletet hozott az M-Sport előző munkáihoz képest. Az 1,6 literes EcoBoost motoros Ford Fiesta ST alapjairól építkező raliautó egy újabb lépése a Ford és az M-Sport „lehetőségek létrájának”, fejlesztései kilencven százalékban teljesen újak.

„Ezzel az autóval kapcsolatban talán én vagyok a legizgatottabb, nem csak amiatt, hogy mit hoztak össze a fiúk, hanem amiatt is, mivel az R5-ös technikai előírások valóban abba az irányba fogják vinni a ralisportot, amerre annak mennie kell” – mondta el Wilson a cumbriai bemutató alkalmával. „Az FIA igencsak jó munkát végzett a költségek korlátozásában, mivel széria alkatrészeket használhatunk.”

Az FIA technikai megbízottjai három napot töltöttek Cockermouth-ban, ahol leellenőrizték a teljesen új Fiesta megfelelőségét. A kocsi várhatóan július 1-én kapja meg a homologizációt.

Az M-Sport első embere megerősítette, cége tizennyolc autóra vett már át előleget, ebből hat kocsi fog a Finn Rally-n futni, ahol az M-Sport két autót, Elfyn Evans-ét és Subhan Aksáét fogja felügyelni.

„Figyelembe véve azt, hogy mindezidáig kevesen látták csak, nagyfokú bizalom velünk, az M-Sporttal szemben, hogy máris elkötelezték magukat az emberek” – folytatta Wilson. „A teszt bizakodásra ad okot, meggyőződésem, hogy top pilótával sok embernek fog meglepetést okozni a világbajnokság versenyein, ebből a szempontból tehát nagyon ígéretesnek tűnik.”

 

Andrew

 

2013. június 12.